Ovisni o socijali

Svakom drugom stanovniku Njemačke prijeti siromaštvo u mirovini

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2016. u 11:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo svakom drugom stanovniku Njemačke u budućnosti zbog preniskih mirovina prijeti siromaštvo, javlja u utorak javni servis Westdeutsche Rundfunk (WDR) pozivajući se na vlastita istraživanja.

"Svaki drugi građanin koji od 2030. odlazi u mirovinu primat ćeistu ispod granice siromaštva i bit će ovisan o socijalnoj pomoći", proizlazi iz istraživanje medijske kuće WDR.

Prema istim izvorima, oko 25 milijuna umirovljenika neće primati mirovinu dovoljnu za život i bit će zavisni o državnoj socijalnoj pomoći. Pritom se ne radi samo o osobama koje nisu radile, nego i o radnicima koji uredno uplaćuju u blagajnu mirovinskog osiguranja.

Razlog za niske mirovine, prema istraživanjima WDR-a, sve je veći postotak osoba koje rade u nižem platnom sektoru, poput gastronomije ili maloprodaje. Tome još treba pridodati i velik broj osoba koje rade sa skraćenim radnim vremenom, što je praksa uvedena nakon reformi tržišta rada, koje je provela vlada Gerharda Schroedera i koje su omogućile fleksibilnije zapošljavanje radnika.

Osoba koja 2030. želi mirovinu koja se nalazi iznad granice temeljnih potreba trebala bi, uz bruto primanja od oko 2.000 eura mjesečno, 40 godina uplaćivati u mirovinski fond. Osnovnom potrebom se trenutno smatra iznos od oko 400 eura mjesečno, čemu još treba pridodati dodatak za stanarinu koji ovisi o mjestu stanovanja, a što svima koji nemaju dovoljno velika primanja podmiruje država u sklopu socijalne pomoći.

Iz studije WDR-a proizlazi da ni privatna mirovinska osiguranja (drugi stup) ne predstavljaju rješenje, jer uposlenici s nižim plaćama ne mogu sebi priuštiti ovakvu vrstu mirovine, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close