Dani dijaspore

Susret s uspješnim Konjičanima koji žive izvan domovine

Nihad Tabak, uspješni Konjičanin koji živi i radi u Njemačkoj, istaknuo je kako je emotivno vezan za Konjic te ga raduje kada prilikom posjeta svom gradu vidi da je urađeno nešto novo, da se pokreću nove ideje i realiziraju projekti.
Gospodarstvo / Flash | 10. 08. 2023. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / Osman Ćatić susreo se s uspješnim Konjičanima koji žive u dijaspori

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u sklopu manifestacije Dani dijaspore “Konjic u srcu BiH” susreo se s uspješnim Konjičanima koji žive u dijaspori Nihadom Tabakom i Elmom Žilić.

Dragocijeno iskustvo

Sastanci su bili prilika za upoznavanje Konjičana s namjerom Gradske uprave Konjic da ih snažnije poveže sa zavičajem na različite načine, predstavljajući im aktivnosti koje su planirane na polju privrede, razvoja turizma, kulture i slično, priopćeno je iz Grada Konjica.

‘’Želja nam je učiniti značajan iskorak u odnosima dijaspore s lokalnom zajednicom. Ideje, prijedlozi, iskustva koja imaju radeći desetlječima u sredinama u kojima su se ostvarili, za nas su izuzetno dragocjeni kako bismo čuli njihove želje i očekivanja, kako i na koji način aktivnije raditi zajedno’’, kazao je gradonačelnik Ćatić.

On je pozvao sve Konjičane koji žive izvan domovine da prisustvuju Poslovnom forumu konjičke dijaspore, koji će biti održan u srijedu 16. 8. 2023.godine u Konjicu.

Za sve zainteresirane otvoren je poziv da se prijave Gradskoj upravi Konjic putem maila [email protected] i na taj način ostvare kontakt s lokalnom zajednicom iz koje potiču njihovi korijeni.

Nihad Tabak, uspješni Konjičanin koji živi i radi u Njemačkoj, istaknuo je kako je emotivno vezan za Konjic te ga raduje kada prilikom posjeta svom gradu vidi da je urađeno nešto novo, da se pokreću nove ideje i realiziraju projekti.

Interes za ulaganjem

‘’Ohrabruje činjenica da vlada interes za ulaganje u Konjic. Ja sam 2019. godine pokrenuo firmu u Bihaću, koja se bavi obradom aluminijskih profila s ne velikim očekivanjima, ali rezultati su premašili sva moja nadanja. Imamo više od 60 zaposlenih i trenutno smo u fazi gradnje nove velike hale. Poslovni forum konjičke dijaspore smatram izuzetno korisnom aktivnošću koja će dati rezultate’’, kazao je Tabak.

S obzirom da je i sam bio profesionalni nogometaš, dodao je kako ga posebno veseli da Konjic i na sportskom planu niže uspjehe.

Elma Žilić, koja gotovo desetljeće živi i radi u Istanbulu u Republici Turskoj i koja se također tijekom svog boravka u rodnom Konjicu sastala s gradonačelnikom Ćatićem, naglasila je da su potencijali koje Konjic ima na polju turizma nemjerljivi i da upravo ta oblast u kojoj je i sama radno angažirana kroz marketing i menadžment, može biti ključna kada je riječ o uvezivanju dijaspore i Konjica kao lokalne zajednice.

‘’Zaista sam sretna što sam mogla uživati u sadržajima koji su priređeni u sklopu Dana dijaspore ‘Konjic u srcu BiH’, jer su ovaj grad i domovina Bosna u Hercegovina, meni zaista duboko u srcu i osjetila sam koliko se pažnje poklanja tome da ljudi ne zaborave svoj zavičaj. Poslovni forum je nešto što svakako može donijeti mnogo novih ideja i prilika za dalji razvoj Konjica, zato želim pozvati sve Konjičane gdje god da su odabrali živjeti, da se aktivnije posvete uvezivanju s rodnim gradom, na dobrobit svih nas i naše djece sutra, kojima trebamo razvijati osjećaj pripadnosti’’, poručila je Elma Žilić.

Poslovni forum konjičke dijaspore u okviru USAID-ovog projekta Diaspora INVEST bit će održan u srijedu 16. 8. 2023. godine u hotelu Garden City s početkom u 10 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close