Gubici vode iz mreže

Šuplje mostarske cijevi

"Voda odlazi niz rukavac" - Mostar izgubio 55% vode u vodovodnoj mreži
Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2023. u 12:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nažalost još nije došlo do značajnijeg smanjenja gubitaka iz razloga što se radi o vrlo složenom problemu, ali mi svakodnevno radimo na stvaranju preduvjeta koji bi rezultirali smanjenjem gubitaka'', rekao je za Bljesak.info Anton Vidačak, v.d. direktora JP Vodovod.

A kako kaže o značajnijim konkretnijim aktivnostima koje će Vodovod poduzimati u ovom pravcu svakako ćemo na vrijeme informirati javnost, a sve kako bi njihovi korisnici bili upoznati s istima.

Podsjetimo, prije dvije godine na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru tadašnji direktor Društva J.P. "Vodovod" Mile Puljić rekao je kako je ubitak vode u vodovodnoj mreži u Mostaru 55 posto, što je kako je rekao normalno i prosječno.

No, prema istraživanju Europske unije iz 2020. godine gubici vode u vodovodnim mrežama u EU daleko su ispod mostarskih 55 posto.

Točnije samo Rumunjska i Bugarska mogu se 'pohvaliti' sličnim postotkom. U Njemačkoj je ta brojka ispod 10 posto, kao i u Danskoj i Nizozemskoj dok na primjer Austrija tu brojku minimalno prelazi.

Mađarska je gubitke svela na 20 posto, a Slovenija na 30 posto dok se Hrvatska sa svojih 40 posto nalazi na samom vrhu ljestvice. Usporedbe radi, Mostar gubi 45 posto više vode od Njemačke, 35 posto više od Mađarske, 25 posto više od Slovenije te 15 posto više od Hrvatske. 

Valja podsjetiti, da iako je najavljeno još prije dvije kako će u Mostaru doći do poskupljenja vode, srećom po korisnike do poskupljenja još nije došlo.

Kopirati
Drag cursor here to close