Mersiha Slipičević

Sukob interesa u banci: Sve po zakonu

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2017. u 13:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon priopćenja Transparency Internationala Bosne i Hercegovine o nepravilnostima prilikom imenovanja Mersihe Slipičević na mjesto vršiteljice dužnosti izvršne direktorice Razvojne banke Federacije BiH, ona se također oglasila priopćenjem u kojem pojašnjava legalnu te zakonski i pravno provedenu proceduru njenog imenovanja na mjesto v.d. izvršnog direktora.

''U skladu sa Zakonom o Razvojnoj banci FBiH i Statutom ove institucije te propisanim općim i posebnim uvjetima, imenovana sam za članicu Nadzornog odbora Banke 9. lipnja 2016. godine. Na raspisani Javni natječaj za izbor i imenovanje izvršnih direktora Banke, kao punopravno izabrana članica Nadzornog odbora, prijavila sam se u skladu sa zakonskim i statutarnim odredbama jer za tu proceduru nije bilo, niti može biti ikakvih zabrana'', objasnila je Slipičević.

Navodi kako je Vlada FBiH zajedno sa ostala dva v. d. izvršna direktora banke dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru za njezino imenovanje.

''Kako uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, v. d. izvršne direktore imenuje Nadzorni odbor banke, ja sam potpuno legalno i u skladu s pravnom procedurom, a prije imenovanja koje je proveo Nadzorni odbor, podnijela pismenu ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Razvojne banke'', dodala je i podsjetila da je, nakon pravno i proceduralno podnesene ostavke te nakon prethodne suglasnosti Vlade FBiH, 22. veljače imenovana za v. d. izvršnu direktoricu banke.

Napomenula je da je Vlada FBiH prije imenovanja v. d. člana Nadzornog odbora Razvojne banke, dala prethodnu suglasnost za njezino razrješenje s dužnosti članice Nadzornog odbora, a time ujedno dala i punu pravnu, zakonsku i proceduralnu suglasnost za imenovanje v. d. člana Nadzornog odbora na razdoblje do tri mjeseca.

Za ovo, kako je istaknula Slipičević, iznošenje činjeničnog stanja u vezi njezinog članstva u Nadzornom odboru Razvojne banke te imenovanja za v. d. izvršne direktorice za upravljanje rizicima, odlučila se zbog potpunog i transparentnog informiranja javnosti, jer je njeno imenovanje u ta dva organa banke "bilo i jeste izvršeno u skladu sa svim važećim zakonskim propisima i statutom banke".

Kopirati
Drag cursor here to close