Problemi

Suficit u izvozu namještaja 350 posto

Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2016. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz godine u godinu BiH bilježi rast izvoza u oblasti drvne industrije, što pokazuje i prošlogodišnji suficit od 350 posto, ali je, i pored dobrog poslovanja, potrebno kreirati bolji ambijent za poslovanje, izjavio je danas u Sarajevu potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, piše Srna.

Dodao je kako u BiH još postoje teškoće pri finalnoj proizvodnji i obradi drveta, te u nabavci kvalitetne oblovine, dodavši da se oblovina iz BiH i dalje izvozi kao ogrijev.

"Nadležne institucije moraju poduzeti sve kako bi u prvi plan stavile finalnu proizvodnju namještaja i njegov izvoz", naglasio je Egrlić, istaknuvši da su proizvođači iz BiH spremni za izvoz proizvoda na međunarodno tržište, samim tim što je glavni vanjskotrgovinski partner BiH, kada je riječ o izvozu namještaja, upravo EU.

Rekao je kako BiH, u odnosu na regiju, prednjači u izvozu namještaja, ali da je potrebno da vlast osnuje fondove za izvoznike i osmisli povoljne kredite za obrtni kapital.

Predsjednik Udruge drvne industrije i šumarstva pri Vanjsktrgovinskoj komori BiH Suhad Ećo istaknuo je kako ovoj grani gospodarstva i dalje pravi problem nepostojanje zakona o šumama u Federaciji BiH.

Naveo je kako je jedina povlastica za drvoprerađivače, koja je podrazumijevala da su izvoznici bili oslobođeni plaćanja 10 posto poreza na dobit, novim prijedlogom zakona ukinuta.

Prema njegovim riječima, drvoprerađivači očekuju poticaje i veću podršku jer izvoz proizvoda koji zahtijevaju veći stepen finalizacije bilježi rast od šest posto u odnosu na prošlu godinu.

"Firme iz BiH su postigle maksimum i ono što nam sada treba jesu tehnološke investicije jer se proizvođači susreću s problemima završne obrade i kvaliteta proizvoda", naglasio je Ećo i dodao kako je potrebno da budu izdvojena i veća sredstva za promociju drvne industrije jer proizvođači iz BiH ostvaruju značajne rezultate u nastupima na međunarodnim sajmovima.

Kopirati
Drag cursor here to close