Mostar

Studenti Geografije posjetili Aluminij

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2017. u 12:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadesetak studenata s treće godine Studija geografije Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u pratnji prof. dr. sc. Željke Šiljković i više asistentice Jelene Putica, boravilo je danas u posjetu Aluminiju d.d. Mostar.

Direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Darko Juka održao im je uvodno predavanje u Upravnoj zgradi Društva, a kako je riječ o terenskoj nastavi iz kolegija Industrijska geografija, koji se, između ostaloga, bavi i okolnostima smještanja pojedinih industrijskih grana u određenim zemljopisnim prostorima, poseban je naglasak bio na povijesnom aspektu Aluminijeva nastanka i razvitka, priopćeno je.

''Posjet je realiziran na tragu stalne suradnje mostarske tvornice s visokoškolskim ustanovama, u ovomu slučaju s FPMOZ-om i njegovim dekanom prof. dr. sc. Marijom Vasiljem. Tema koju ovaj kolegij obrađuje izrazito je zanimljivom, a napose kroz prizmu začetka i razvitka aluminijske industrije u Hercegovini, tako da studentskih upita i hvatanja zabilješki nije nedostajalo'', kazao je Juka, prepustivši potom mlade akademske građane rukovoditelju proizvodnje u Ljevaonici Mirku Anđelopolju i njegovu kolegi inženjeru Saši Pupiću, koji su im bili domaćinima u obilasku tzv. hladnog dijela Ljevaonice.

Nakon upoznavanja s načinom lijevanja, rezanja, pakiranja i pripreme za prodaju Aluminijevih trupaca, blokova, malih ingota i žice, studenti su posjetili i tvorničke rajske vrtove, uvjerivši se u visoke standarde zaštite čovjekove životne sredine, kojima Hercegovački div poklanja osobitu pozornost.

Kopirati
Drag cursor here to close