Struja u Srbiji poskupljuje pod utjecajem MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2015. u 12:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Struja u Srbiji neće poskupiti do kraja zime, ali se nove cijene očekuju u drugoj polovici ove godine, a na novi će cjenik presudno utjecati Međunarodni monetarni fond (MMF), ocjenili su u četvrtak beogradski mediji.

Nakon što je u četvrtak ujutro u programu Radio-televizije Srbije direktor srbijanske elektroprivrede Aleksandar Obradović izjavio da će se planovi za poskupljenje struje znati poslije preustroja te tvrtke koji se radi uz pomoć stručnjaka MMF-a, prva su tumačenja da će ova međunarodna financijska organizacija ozbiljno utjecati promjenu cijena struje.

"Moglo bi se reći da je Obradović tako posredno priznao da će znatan, ako ne i presudan utjecaj na formiranje cijene električne energije koju proizvodi srpsko poduzeće EPS, imati stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda", navodi B92.

Obradović je podsjetio da cijena struje nije mijenjana od sredine 2013. godine, te da EPS nije planirao promjene ni u ovoj godini.

Istodobno, kako je uvjet za aranžman Srbije sa MMF-om bio preustroj javnog sektora i državnih poduzeća, Obradović je neizravno ukazao na koji će se način mijenjati cjenik u 2015. godini.

"Poskupljenja sigurno neće biti u prvoj polovici godine. Međutim, mi ćemo s MMF-om napraviti financijski plan reorganizacije EPS- a", rekao je Obradović i najavio da će konačnu odluku donijeti vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close