Zbog tragedije u Jablanici

Strojovođe traže ostavke premijera i ministra

U otvorenom pismu traže ostavke premijera Fadila Novalića, ministra Denisa Lasića i predsjednika Nadzornog odbora Jadranka Stojkića.
Gospodarstvo / Flash | 25. 08. 2018. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat strojovođa u FBIH je uputio otvoreno pismo povodom tragičnih događanja na prugama Željeznice FBIH.

Kao odgovorne za teško stanje Željeznica navode ministra prometa i komunikacija FBIH Denisa Lasića, premijera Vlade Fadila Novalića i predsjednika Nadzornog odbora Željeznica FBIH Jadranka Stojkića. U otvorenom pismu traže ostavke navedenih. 

Otvoreno pismo Sindikata strojovođa prenosimo u cijelosti:

''Povodom tragičnog događaja na Željeznici FBiH (u stanici Jablanica 22.08.2018.) i pogibije dvojice naših kolega strojovođa, pitamo Vas, kao najodgovornije osobe, da li se gospodo osjećate odgovornim ???

Mi smatramo da ste odgovorni i to u velikoj mjeri ! Ne želeći ulaziti u političke ili neke druge konotacije, vezano za ovaj problem, mi kao sindikat imamo i pravo i obavezu da Vas upoznamo sa strašnim posljedicama, koje su nastale Vašim neradom, političkim prepucavanjima i neodgovornim ponašanjem, kada je u pitanju nerazumno i namjerno prolongiranje imenovanja Uprave ŽFBiH, tj.izvršnih direktora Željeznica FBiH, što smatramo jednim od najvažnih razloga zašto je na Željeznici FBiH ugrožena sigurnost prometa i zašto su se u kratkom vremenskom periodu dogodile dvije teške željezničke nesreće, sa smrtnim ishodom.

Foto: Bljesak.info / Sudar željezničkih kompozicija

Prije točno godinu dana Vlada FBiH dala je predhodnu saglasnost za imenovanje V.D.izvršnih direktora (Uprave) ŽFBiH, na period do šest mjeseci, isto kao i u predhodna tri takva V.D.mandata, sa istim kadrovima Uprave ŽFBiH, ali je problem nastao kada N.O.Željeznica FBiH odbija da imenuje izvršne direktore, po Vašoj predhodnoj suglasnosti i tako ŽFBiH već skoro godinu dana ne postoj Uprava društva, što je katastrofalno.
Nemoguće je da jedan ovakav sustav, kao što je željeznica može funkcionirati, ako u tom sustavu nedostaje pet izvršnih direktora, koji su odgovorni za sigurnost želj. prometa, za tehničku ispravnost i održavanje infrastrukture, za ispravnost lokomotiva i vagona, za vršenje redovnih kontrola tehničkog karaktera i još mnogo drugih stvari, bez kojih željeznica ne može sigurno funkcionirati i pružiti potrebnu sigurnost putnicima i osoblju.

Foto: Bljesak.info / Sudar vlakova kod Jablanice, dvije osobe smrtno stradale

Pošto Vas smatramo izravnim krivcima za ovakvu situaciju na Željeznici FBiH, za pogibiju naših radnih kolega i nastanak ogromne materijalne štete, a sve zbog Vaših političkih interesa i stranačkih nadmudrivanja, tražimo od Vas da hitno podnesete neopozive ostavke na Vaše funkcije, koje sigurno niste ničim zaslužili'', stoji u otvorenom pismu Sindikata strojovođa.

Kopirati
Drag cursor here to close