Opet kasnimo

Strašno: Turizam u BiH ne koristi mogućnosti Interneta

Gospodarstvo / Flash | 06. 12. 2016. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turističke organizacije u BiH nemaju vlastitu web stranicu, odnosno 23,08 posto organizacija još uvijek ne posjeduje web stranicu. Svaka druga web stranica prilagođena je mobilnim uređajima'', navodi se u istraživanju Odjela za turizam Udruge Geocultur proveo je istraživanje koje je imalo za cilj analizirati online komunikaciju turističkih organizacija u Bosni i Hercegovini putem web stranica i društvenih mreža.

Analizirane su web stranice i profili društvenih mreža 26 organizacija iz područja turizma na području cijele Bosne i Hercegovine, u koje spadaju entitetske, županijske i gradske turističke zajednice, te jedan klaster.

Što se tiče korištenja društvenih mreža u turističkoj promociji, tu su rezultati daleko poražavajući, navodi se u istraživanju.

U svome radu najpopularnije društvene mreže (Facebook, Instagram, Twitter) koristi 38,46 posto organizacija, dok ih aktivno koristi samo 11,53 posoto. Pozitivan primjer su Turistička zajednica Srednjobosanske županije (21 263 pratitelja na Facebooku), Turistička organizacija Republike Srpske (2961 pratitelja na Facebooku i 959 pratitelja na Twitteru), Turistička organizacija grada Trebinja (3103 pratitelja na Facebooku, 263 pratitelja na Instagramu i 222 pratitelja na Twitteru).

Službenu mobilnu aplikaciju ima 7,69 posto organizacija, dok 3,89 posto organizacija koristi blog za promociju svojih turističkih sadržaja.

Što se tiče stranih jezika na web stranicama, pored službenih BHS jezika, zastupljene su turističke informacije na engleskom (50 posto i njemačkom (15,38 posto te u manjoj mjeri na ruskom i talijanskom jeziku.

''Iako je u svijetu internet već odavno postao primarno sredstvo oglašavanja i promocije turističkih sadržaja, možemo smatrati da je u Bosni i Hercegovini poprilično nerazvijen marketinški alat, bar kada se radi o turističkom sektoru'', navodi Udruga Geocultur.

Kopirati
Drag cursor here to close