Zakon kasni

Stranci napisali pismo: Federaciju ne zanima ništa o energetskoj efikasnosti

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2016. u 14:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zakon o energetskoj efikasnosti u FBiH je u postupku usvajanja od 2013. godine što je pruzročilo brojne probleme u implementaciji aktivnosti na polju energetske efikasnosti u Federaciji'', navodi se u zajedničkom pismu koje su potpisali veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Delegacija Europske unije u BiH/Specijalni Predstavnik EU u BiH, Savezne Republike Njemačke i Švedske, i rezidencijalni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda.

Pismo je dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Premijeru FBiH i nadležnim ministarstvima kako bi dali svoju snažnu poruku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti u Federaciji BiH.

''Zbog kašnjenja u usvajanju zakona, građani su ostali uskraćeni da potpuno iskoriste prednosti sustavne implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Pored toga, BiH nije ispunila svoje obveze prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice što je važan element u procesu pristupanja EU. Što je najvažnije, BiH nije u mogućnosti iskoristiti prednosti mjera energetske efikasnosti koje bi u velikoj mjeri doprinijele održivom razvoju gospodarstva i životnom standardu njezinih građana'', navodi se u pismu.

Ističe se kako sektor energetske efikasnosti ima značajan neiskorišteni potencijal koji bi osigurao ekonomske i ekološke koristi, kao što su investicije, nova radna mjesta, smanjenje štetnih emisija, uštede energije i uštede novca.

''Analize nacrta Nacionalnog akcijskog plana energetske efikasnosti pokazuju da je investicijski potencijal čak 5 milijardi KM u Bosni i Hercegovini. Vrlo mali broj gospodarskih sektora u BiH imaju tako jasan potencijal za obostranu korist i privatnog i javnog sektora kao što postoji u sektoru energetske efikasnosti'', navode strani dužnosnici u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close