Vijeće ministara

Stranci moraju imati 150 KM za dan boravka u BiH

Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2014. u 13:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovine, kojom je definirano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati s 150 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Također, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabave, donijelo je danas na sjednici Odluku o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kojom se želi podržati domaće gospodarstvo i potaknuti konkurentnost poslovne zajednice prilikom sudjelovanja u natječajima za dobivanje poslova na bh. tržištu.
Prema Odluci, domaće ponude bit će snižene u odnosu na inozemne ponude u sljedećih pet godina. Tako će u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15 posto, od 2017. do 2018. godine 10 posto, a u 2019. godini 5 posto.

Primjena preferencijalnog tretmana je isključena prema zemljama potpisnicama Dodatka 1 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - konsolidirana verzija CEFTA 2006.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Izvješće Ministarstva financija i trezora o izvršenju Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za razdoblje I. - IX. 2014. godine.

Ukupno ostvareni prihodi i potpore za financiranje institucija u prvih devet mjeseci ove godine iznose 726.249.537,00 K? ili 77 posto u odnosu na planirane (950.000.000 KM), dok ukupno izvršeni rashodi proračuna institucija BiH iznose 631.644.608 K? ili 66 posto i manji su za oko 6,6 milijuna K? ili jedan posto zbog smanjenih kapitalnih izdataka u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Institucije Bosne i Hercegovine su ispunile sve uvjete iz Pisma namjere za realizaciju standby-aranžmana s MMF-om iz 2012. godine te su nastavile s uštedama na plaćama, toplom obroku, regresu, dnevnicama i materijalnim troškovima, a nova zapošljavanja ograničena su odlukama Vijeća ministara BiH samo za nove institucije u 2014. godini.

Sve dospjele obveze po osnovi ino kreditnih zaduženja uredno su izmirene, a ukupna suma realiziranih isplata iznosila je 557.179.078,82 KM, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o preuzimanju propisa iz oblasti organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini i preporučilo nadležnim institucijama da nastave aktivnosti na razvoju zakonodavstva u ovoj oblasti i njegovu usklađivanju s propisima EU-a.

U Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH trenutačno nema zakonodavstva koje uređuje oblast organske proizvodnje, dok je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o organskoj proizvodnji, koji je usvojen 15. 2. 2013. godine, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close