Dobar signal

Što Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju donosi ekonomiji u BiH

Gospodarstvo / Flash | 22. 04. 2015. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesorica na Ekonomsko fakultetu u Sarajevu i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Azra Hadžiahmetović izjavila je danas za Fenu da će stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju imati brojne pozitivne efekte za bh. ekonomiju.

Dodala je kako je to generalno dobar signal potencijalnim ulagačima i poslovnim partnerima iz Europske unije, ali i drugih zemlja, da je Bosna i Hercegovina okvalificirana kao zemlja koja može računati na članstvo u EU.

Hadžiahmetović je istaknula kako sam Sporazum sadrži nekoliko elemenata koji će se reflektirati na bh. ekonomiju, poput trgovinskog sporazuma koji je već na snazi kao privremeni sporazum, a budući da je EU jedan od glavnih vanjskotrgovinskih partnera BiH stupanje SSP-a na snagu će djelovati kao stimulans vanjskotrgovinske aktivnosti BiH i zemalja članica EU.

Podsjetila je kako je trgovinski režim s EU već u velikoj mjeri liberaliziran, iako moramo dostići određene standarde da bi pojedini bh. proizvodi mogli biti plasirani na tržište EU, što je i dio paketa reformi na koje se BiH obvezala SSP-om.

Hadžiahmetović očekuje kako će stupanje na snagu SSP-a biti poticaj za ključne reforme koje će u značajnoj mjeri pokrenuti ekonomsku aktivnost u BiH kao i ispunjavanje standarda EU.

Naglasila je kako su aktivnosti koje su pred BiH zbog ispunjavanja elemenata SSP-a ujedno i u funkciji jačanja konkurentnosti bh. ekonomije, odnosno ispunjavanja ekonomskih kriterija konvergencije iz Mastrihta koji BiH osposobljavaju da se u budućnosti može adekvatno integrirati u tržište EU.

Kopirati
Drag cursor here to close