Ministarstvo u dugovima

Što s isplatom poticaja poljoprivrednicima?

Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2016. u 16:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH zatražila je održavanje posebne tematske sjednice u Federalnom parlamentu, koja bi bila posvećena stanju u poljoprivredi FBiH.

To je kazao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić tijekom sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj je prezentiran Zeleni izvještaj za 2015. godinu i kada je u raspravi, između ostalih problema, aktualizirano pitanje isplate poticaja poljoprivrednicima.

Po stupanju na dužnost 1. travnja 2015. godine, ministar Dedić je, kaže, zatekao dugove od 50 milijuna KM ''iza kojih nije mogao stati prethodni resorni ministar'' i proračun za poticaje u ukupnom iznosu od 65,8 milijuna.

''Ako treba mijenjati i Strategiju razvoja poljoprivrede, hajmo je mijenjati'', rekao je zastupnicima pozivajući ih na zajednički angažman izvršne i zakonodavne vlasti u donošenju mjera za unapređenje poljoprivrednog sektora, kao i na to da prilikom razmatranja proračuna FBiH za narednu godinu, podrže mogućnost revolving kredita kod Razvojne banke radi osiguranja redovnosti mjesečne isplate poticaja u poljoprivredi.

''Tako ne bi bilo blokade prometnica i prosvjeda zbog nelikvidnosti proračuna FBiH i kašnjenja poticaja'', rekao je ministar Dedić.

U resornom ministarstvu je nabavljen softver kojim će od početka iduće godini biti uvezan registar poljoprivrednih gazdinstava i sustav plaćanja, a poljoprivrednici će putem web portala imati pristup svojim podnesenim zahtjevima, što će dovesti do veće transparentnosti, boljeg nadzora nad utroškom novca i efikasnosti poticajnih mjera.

Ministar je zaključio da bi poljoprivrednicima navedene mjere omogućile veću sigurnost, a i novac za poticaje kad im je najpotrebniji, u vrijeme sjetve.

Kopirati
Drag cursor here to close