Vapaj

Što prijeti Aluminiju!?

Gospodarstvo / Flash | 04. 03. 2014. u 17:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga proizvođača i prerađivača aluminija (UPPA) u BiH uputila je otvoreno pismo čelnim ljudima Federacije BiH u kojemu se traži subvencioniranje cijene električne energije za Aluminij d.d. Mostar.

U otvorenom pismu UPPA, koja okuplja deset članica iz oba bh. entiteta, navodi se kako od proizvodnje aluminija u mostarskom poduzeću ovise tisuće radnih mjesta te 50 milijuna marka poreza, koliko deset spomenutih poduzeća uplati godišnje u razne proračune.

"Ako ni zbog čega drugoga, zbog ovih ste nas brojki dužni čuti i poslušati, a javnost ima pravo točno znati što to Aluminiju, a preko Aluminija kao jedinoga proizvođača ovoga metala u BiH, i svima nama prijeti! Osjećam intelektualnim poniženjem isticati kako bi krah Aluminija stvorio novih tisuće nezaposlenih, doveo do gladi, nestašice i nemira nesagledivih razmjera – to su Vam više nego jasno i poručili Aluminijevi sindikalisti, kojima dajemo punu javnu potporu", navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik Upravnoga vijeća UPPA Ivan Kovačić.

Iz ove udruge upozoravaju kako bi propast mostarskog Aluminija zaustavila nova ulaganja u sektor proizvodnje i prerade aluminija u BiH, dovela bi do potresa malih i velikih kooperanata, do destabilizacije željezničkog i cestovnog prijevoza, ugrožavanja Luke Ploče, pada prihoda po osnovu poreza i drugih doprinosa.

U pismu se dalje navodi kako je krajnje vrijeme da se iznađe način za obećano i potpisano subvencioniranje cijene električne energije, strujnog prijenosa, visine carina i poreza, te da se učini sve kako bi se spasila ukupnua bh. industrija.

"Shvatite već jednom, otvorite oči – reakcijom ništa ne darujete niti gubite – reakcijom osiguravate opstanak i razvijanje industrije, sutrašnjicu, nova radna mjesta i rast konkurentnosti ove jadne i raslojene države koja, kako stvari stoje, sada udara i na ono jedino što ju drži na životu, a to je rad i proizvodnja. Uvjerite nas da stvari stoje drukčije. Uvjerite nas odmah!", stoji na kraju otvorenog pisma upućenog predsjedniku Vlade FBiH Nerminu Nikšiću, federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Erdalu Trhulju, Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH (FERK) i Gospodarskoj komori FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close