Vlada Federacije

Stižu digitalni ortofoto planovi i nova karta BiH

U općini Ravno nastavljena je realizacija projekta komasacije i dosad je završeno oko 350 ha poljoprivrednog zemljišta u Popovu polju, a 2018. urađeni su i projekti komasacije u općinama Bihać i Grude.
Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2019. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, usvojila izvješće o realizaciji Plana poslova izmjere i uspostave katastra nekretnina za 2018. godinu.

U prošloj godini je, prvi puta putem satelita, izvršeno snimanje iz zraka te izrađeni novi digitalni ortofoto (DOF) planovi za čitav teritorij Federacije BiH u rezoluciji 40 cm, a za gradski-urbani dio teritorija u rezoluciji 30 cm, što će za sektor zemljišne administracije i sve korisnike prostornih podataka biti od velikog značaja.

Vlada je navela nakon sjednice u Mostaru kako će vjerojatno do kraja veljače ove godine, izrađeni digitalni ortofoto planovi biti stavljeni u službenu uporabu i objavljeni na Geoportalu Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

U suradnji s jedinicama lokalne samouprave, nastavljene su aktivnosti izlaganja na javni uvid podataka o nekretninama s ciljem uspostave katastra nekretnina. Trenutno se ovaj projekt realizira u deset općina, kao pilot projekt, što će, uz usuglašavanje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka, biti vjerojatno jedna od glavnih aktivnosti Federalne geodetske uprave u narednom periodu.

U općini Ravno nastavljena je realizacija projekta komasacije i dosad je završeno oko 350 ha poljoprivrednog zemljišta u Popovu polju, a 2018. urađeni su i projekti komasacije u općinama Bihać i Grude.

Uz konstantnu izradu baze podataka katastra nekretnina, nastavljena je i izrada topografske baze podataka. Uz izrađenu i tiskanu topografsku kartu mjerila 1:250000 u 2018. godini izrađena je i tiskana nova reljefna karta Bosne i Hercegovine u mjerilu 1:250000.

I u 2018. godini podržane se aktivnosti uspostave adresnog registra i registra cijena u 70 od 79 općina s ciljem uspostave središnje baze podataka o adresama u Federaciji BiH za sve općine.

Aktivnosti uspostave infrastrukture prostornih podataka u Federaciji BiH se realiziraju sukladno usvojenoj Strategiji. Uz registar subjekata i registar izvora prostornih podataka koji se stalno ažurira, lani je izrađen sustav za unos, održavanje, pretraživanje, validaciju i import/export i metapodataka.

Projekti i aktivnosti u Planu poslova izmjere i uspostave katastra nekretnina za 2018. godinu realizirani su 82,4 posto u odnosu na planirano.

 

Kopirati
Drag cursor here to close