MMF

Stiže MMF-ova milijarda KM

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2016. u 07:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi potvrdio je za "Avaz" da će Odbor direktora ove međunarodne financijske institucije 7. rujna zasjedati u Washingtonu, kada se očekuje odluka o odobrenju kreditnog aranžmana za BiH.

Riječ je o proširenom kreditnom aranžmanu od 1,075 milijardi KM koji će omogućiti investicijski zamah, reforme i stabilizaciju budžeta.

Prva tranša do 10. rujna

Parodi je potvrdio da se prva tranša kredita može očekivati već za nekoliko dana od sjednice, a ona će za BiH iznositi oko 150 milijuna KM. Od toga će, kaže, FBiH pripasti dvije trećine, odnosno 100 milijuna KM, a RS 50 milijuna KM. Prema procjenama, prva tranša u BiH bi trebala stići do 10. rujna.

Parodi za "Avaz" kaže da će program imati tri cilja, a bh. vlasti preuzele su konkretne obaveze koje je potrebno ispuniti tijekom trogodišnjeg programa.

''Prvi cilj je unapređivanje poslovnog okruženja. S tim u vezi, predviđene su mjere usmjerene na unapređivanje funkcioniranja tržišta rada, ponovno pokretanje procesa privatizacije i restrukturiranja poduzeća u državnom vlasništvu u FBiH, postupno smanjenje opterećenja na rad i usuglašavanje propisa i poreznih zakona između entiteta'', kazao je Parodi.

Drugi cilj, ističe on, odnosi se na fiskalnu oblast gdje vlasti imaju za cilj smanjiti javni dug kroz postupnu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređivanje kvaliteta vladine potrošnje.

Oživjeti kreditni rast

''Kako bi se ostvarili ovi ciljevi, program sadrži konkretne mjere da bi se postigao postupni prelazak na niži nivo izdvajanje za plaće i manji broj zaposlenih u javnom sektoru, unaprijedila naplata prihoda putem bolje suradnje između poreznih uprava, uz istovremeno usmjeravanje više prihoda za investicije u infrastrukturu te bolje ciljanje socijalnih davanja ugroženim kategorijama, što uključuje i reformu mirovinskog sustava u FBiH, jačanje kontrole nad nižim nivoima vlasti, izvanpronačunskim fondovima i poduzećima u državnom vlasništvu'', pojasnio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Treći cilj, dodaje Parodi, odnosi se na financijski sektor, gdje je imperativ očuvati njegovu stabilnost i oživiti kreditni rast.

''Vlasti su se u okviru programa obavezale da će očuvati aranžmana valutnog odbora kao uporišta politikama i zaštititi neovisnost Središnje banke Bosne i Hercegovine, izraditi sveobuhvatne strategije za rješavanje osjetljivosti u bankama i jačanje operacija i nadzora nad entitetskim razvojnim bankama, usvojiti zakone koji će modernizirati bankarske propise, ojačati suradnju između agencija iz financijskog sektora i rješavati problem visokog nivoa nekvalitetnih kredita'', kaže Parodi za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close