Česi pomažu

Stigla konkretna pomoć malim proizvođačima sira u Livnu

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2016. u 06:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je potpisan Memorandum o razumijevanju između Općine Livno i Češke razvojne agencije kojim su definirane daljnje obveze vezane za provedbu projekta "Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira".

Sporazum su potpisali načelnik livanjske općine Luka Čelan i direktora Češke razvojne agencije Hinek Ciboch.

Memorandumom su definirane aktivnosti u cilju jačanja održivosti proizvodnje livanjskog sira, a radi se o projektu kojega je općina Livno zajedno s Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira "Cincar" aplicirala kod Češke razvojne agencije.

Vrijednost projekta je oko 1,3 milijuna maraka, a projekt će se provoditi tijekom dvije godine.

Sredstva su, među ostalim, namijenjena za potrebe zaštite autohtonosti i izvornosti livanjskog sira, kao i za konkretnu pomoć malim proizvođačima sira.

Prvi korak u realizaciji projekta je izgradnja ili obnova mini sirana za deset proizvođača autohtonog livanjskog sira koji su odabrani putem javnog natječaja.

Sredstva za tu namjenu zajedno su osigurali općina Livno, Vlada Hercegbosanske županije i UNDP, a s odabranim proizvođačima načelnik Čelan je upriličio potpisivanje ugovora kojim su definirane obveze proizvođača.

"Krajnji cilj ovog projekta je osigurati malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu", kazao je tom prilikom načelnik Čelan.

Sljedeći korak u projektu je otvaranje zadruge za daljnje poslovanje u okviru koje će biti izgrađeno zajedničko skladište za zrenje sira te obavljati pripreme za daljnji plasman proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close