Rezanje u Federaciji

Stat će se ukraj razlikama u plaćama?

Gospodarstvo / Flash | 23. 07. 2015. u 13:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Novi zakon o radu nudi mnogo veća prava uposlenicima od prethodnog, koji je na snazi od 1999. godine i koji je štitio samo 'povlaštene', koji sada na osnovu kolektivnih ugovora potražuju oko 580 milijuna maraka'', rekao je u Mostaru federalni premijer Fadil Novalić, naglasivši kako se ne boji socijalnog bunta zbog donošenja novog zakona.

Dodao je kako novi zakon o radu nudi socijalnu pravdu za razliku od dosadašnjeg, kao i preko 30 rješenja za drastično poboljšanje prava zaposlenika. Tako se, primjerice, u novom zakonu o radu prvi puta spominju mobing i jednakost plaća.

Federalni premijer je u stanci sjednice Vlade FBiH, nakon usvajanje Prijedloga zakona o radu u izjavi za novinare, izričito naglasio kako i novi zakon o radu nudi rad na određeno i neodređeno vrijeme, odbacivši tako tvrdnje pojedinih sindikalnih čelnika da se novim zakonom ukida rad na neodređeno vrijeme.

Što se tiče mogućeg socijalnog bunta zbog usvajanja Prijedloga zakona o radu, premijer je istaknuo kako naše društvo realno stalno živi na granici socijalnog bunta te da je sasvim moguće da se izmanipulira i zloupotrebi ovakva situacija, koja bi u suštini trebala najviše pomoći radnicima.

Novalić se posebno obrušio na važeće kolektivne ugovore u kojima, kako je kazao, izuzetnu prednost imaju uposlenici javnog, energetskog, telekomunikacijskog i komunalnog sektora, dok u njima nikakvu prednost nemaju tekstilna, metalna industrija i sl. Dodao je kako su trenutno važeći kolektivni ugovori imali neograničen vijek trajanja, dok će novi biti ograničeni na znatno kraće razdoblje.

Naglasio je i kako je krajnje vrijeme da se kao društvo suočimo sa socijalnom nejednakošću koju trenutno imamo i u kojoj, primjerice, postoje oni koji su u potpunosti zadovoljni i koji nemaju granica u svojim zahtjevima kroz kolektivne ugovore. Kao primjer uzeo je kolektivni ugovor Elektroprivrede u kojem se, među ostalim, članovi njihove obitelji mogu liječiti u inozemstvu.

Novalić je posebno naglasio kako se novi zakon ne donosi pod pritiskom MMF-a s kojim trenutno nemamo nikakav angažman, već izričito kako bi se smanjila nejednakost uposlenika.

Na kraju je najavio reguliranje plaća i prava u energetskom, telekomunikacijskom sektoru, javnim službama.

Ministrica financija Jelka Milićević je kao primjer nejednakosti plaća navela kako minimalna plaća u FBiH iznosi oko 370 maraka, dok s druge, pak, strane prosječna plaća u državnoj upravi iznosi 1.600, u elektroprivredama 1.800 maraka itd.

''Tome će se'', rekla je, ''novim zakonom stati ukraj, te će se stvoriti jednaki preduvjeti za sve''.

Kopirati
Drag cursor here to close