Najranjivije skupine

Starije osobe ugrožene i na rubu siromaštva

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2017. u 13:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe treće životne dobi jedna su od najranjivijih grupa u BiH zbog neriješenog statusa i niskih mirovina nedovoljnih za dostojanstven život, pokazali su rezultati istraživanja koji su predstavljeni danas u Sarajevu.

U istraživanju "Doba diskriminacije i socijalne isključenosti osoba treće životne dobi" sudjelovalo je 500 ispitanika iz sarajevske općine Centar od kojih 14,2 posto živi s primanjima manjim od 300 KM mjesečno, a 56 posto ih ima primanja od 300 do 500 KM mjesečno.

Apsolutno siromaštvo

Tako niska primanja dovode do apsolutnog siromaštva i socijalne isključenosti većine osoba treće životne dobi, jer bi bez podrške djece bile uskraćene za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, poput potreba za hranom, liječenjem, ogrjevom i slično.

Svoje slobodno vrijeme 39,8 posto ispitanika koji imaju redovnu dnevnu obvezu provodi u neplaćenim obiteljskim aktivnostima, a 45,8 posto dan najradije provodi gledajući TV i slušajući radio, dok je za 15,8 posto čitanje omiljena dnevna aktivnost.

S obzirom na to da 43,8 posto ispitanika živi u jednočlanom, a 40,5 posto u dvočlanom domaćinstvu, njihovom duhovnom zadovoljstvu svakako doprinosi činjenica da ih djeca redovno posjećuju - 28,2 posto više puta tjedno, a 29,7 posto na tjednoj osnovi.

Također, 36,7 posto ispitanika smatra da bi bili zadovoljniji kada bi se više družili s drugim osobama, a 28,4 posto kada bi imali veću pozornost sredine u kojoj žive.

Kako popraviti stanje

Oko 92 posto ispitanika u stanju je samostalno održavati osobnu higijenu, 80,6 posto samostalno otići u trgovinu, a 79,6 posto može pripremiti obrok za sebe. Najzahtjevnija aktivnost po mišljenju ispitanika je higijena domaćinstva, iako i to samostalno može obavljati njih 73,6 posto.

Među preporukama za poboljšanje statusa te populacije navedeno je zagovaranje povećanja minimalnih prihoda, donošenje državne strategije koja će osigurati dobrobit i kvalitetno starenje osoba treće životne dobi, te promocija aktivnosti centara za zdravo starenje.

Istraživanje je proveo Centar za razvoj omladinskog aktivizma u suradnji s Općinom Centar.

Kopirati
Drag cursor here to close