I ovo je BiH

Stanovnici općine desetljećima bez pitke vode koja im se naplaćuje

U Lukavcu, kada trebate pitku vodu, imate dvije mogućnosti - kupiti ili doći na neko od izvorišta. Dolazak na izvorište je većini Lukavčana svakodnevica.
Gospodarstvo / Flash | 20. 12. 2021. u 22:26 Bljesak.info
Opština Lukavac u Tuzlanskom kantonu u 21. vijeku još nije snabdjevena pitkom vodom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Lukavac u Tuzlanskom kantonu u 21. vijeku još nije osigurana pitkom vodom. Mještani godinama dobivaju samo obećanja, snalazeći se kako mogu dok redovno plaćaju račune na kojima piše "pitka voda".

Ekipa BHRT-a istražila je hoće li ovaj višedesetljetni problem ikada biti riješen i kako bez pitke vode živi gotovo 47 tisuća građana.

U Lukavcu, kada trebate pitku vodu, imate dvije mogućnosti - kupiti ili doći na neko od izvorišta. Dolazak na izvorište je većini Lukavčana svakodnevica.

Desetljećima bez pitke vode

Tako je i Izetu Kovačeviću, koji svaki dan s bocama dolazi na izvor. Desetljećima, voda iz slavina nije za piće.

"Ne možemo se ni kupati kako treba, ni higijenu držati, nego ovako, ovu vodu i kuhamo i pijemo. Da nje nema, ne znamo što bi", naglasio je Izet Kovačević.

U općini u kojoj dugogodišnja politička previranja kroje sudbinu ljudi, ni oni stariji mještani se ne sjećaju perioda kada su imali osnovni resurs.

Iako se i u svakodnevnim informacijama Javnog poduzeća "Rad" jasno navodi da "voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne zadovoljava kvalitetu propisanu prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće", građanima stižu računi na kojima piše "pitka voda".

Iz poduzeća odgovaraju:

"Trenutno nismo u mogućnosti distribuirati vodu drugačijeg kvaliteta, ali bitno je naglasiti da se analize o ispravnosti iste redovito provode prema propisima i u zadanim vremenskim okvirima. Na osnovu prikupljenih informacija i kontinuiranih radova na terenu, možemo kazati da će dugogodišnji problem vodoosiguravanje naših građana biti okončan tijekom 2022. godine".

I načelnik Edin Delić potvrđuje da su posljednjih godina intenzivirane aktivnosti na rješavanju problema izgradnjom tvornice i korištenja pročišćene vode iz jezera Modrac i raspisivanje tendera očekuje se u siječnju iduće godine. Realizacija podrazumijeva nekoliko godina, ali tu je i izvorište Toplice, kao jedno od rješenja.

"Dosad smo prošli, mogu slobodno reći, 90 posto puta i sve smo riješili što je bilo za riješiti. Ostalo je tih nekih deset postotaka završne faze. Ako se to dogodi, mi bi mogli imati pitku vodu i prije postrojenja za vodu. Pustili bi postrojenje staro pola vijeka, koje i nije radilo 15-tak godina", istaknuo je načelnik Lukavca Edin Delić.

Tvornica vode

Na pitanje zašto to nije urađeno tijekom 15 godina, načelnik navodi i činjenicu je Lukavac godinama prodavao svoju pitku vodu Tuzli, a novac je uplaćivan Javnom poduzeću, u kojem je od nedavno postavljena nova uprava, koja bi se konačno trebala posvetiti problematici.

"Ja ću kazati da sam ja u mandatu 2016. godine zatekao čisti list papira po tom pitanju. Nitko se nije time bavio. Nema nikakvog projekta, nikakvih ideja, mi smo bukvalno krenuli sa ledine", naglasio je Delić.

"Poslije rata se radilo, što bi se reklo, kampanjski, neorganizirano i tek posljednjih godina pristupilo se sustavnom rješavanju problema vodoosiguravanja. Svi trebamo biti aktivni i raditi na ovom poslu. Samo na takav način će Lukavac dobiti tvornicu vode", naglasio je profesor povijesti Mihad Sakić.

Lukavački načelnik kaže da ne želi davati obećanja još uvijek, budući da se radi o zahtjevnom projektu, ali se nada da će ovaj problem u bliskoj budućnosti biti riješen. Nadaju se tome i građani, koji i po najvećoj hladnoći vodu desetljećima traže na izvorima.

Kopirati
Drag cursor here to close