Odgovorno djelovanje

Stajali u redu kako bi potpisali 'Počasnu knjigu odgovornog poslovanja'

Gospodarstvo / Flash | 16. 01. 2014. u 14:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zemlji koja se suočava sa brojnim problemima i blokadama na putu razvoja ekonomije i gospodarstva, primjeri uspješnih domaćih kompanija koje dio svoje poslovne politike usmjeravaju ka općem dobru,  ulijevaju optimizam i služe za primjer svima. Stoga je Američka agencija za međunarodni razvoj  (USAID), u svom nastojanju da se ublaže izazovi s kojima se susreće BiH, odlučila tijekom mjeseca siječnja isticati važnost i potencijalne dobrobiti društveno odgovornog poslovanja.

U kampanji pod sloganom "Odgovorno djelovanje, dobro poslovanje", USAID organizira tri javna foruma u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu, na kojima će širu javnost upoznati na desetine svijetlih primjera odgovornog poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Domaćin prvog od foruma, održanog u  16.1. u Mostaru, je direktor misije USAID  u BiH David Barth, koji je kampanju simbolično otvorio sudnjom stabla masline.



Oko četrdeset predstavnika kompanija posvećenih investiranju svojih resursa u razvoj lokalnih zajednica sa širokog područja Hercegovine, nozočilo je ovom događaju na kojem se podrobnije govorilo o aspektima društvene odgovornosti usmjerenim na  zaštitu okoliša.

Kao panelisti, osim direktor misije Bartha, govorili su:

Nenad Vukoje, direktor Mljekare Pađeni iz Bileće, koja posebno investira u ljudski kapital i međuljudske odnose svojih radnika i društva. Također ova firma je veliki pokretač gospodarstva u svojoj regiji.

Darko Juka, predstavnik kompanije Aluminij Mostar, istaknuo je važnost društveno odgovornog poslovanja te kako je ova firma od samih početaka svoga djelovanja počela djelovati ekološki odgovorno ulažući u ekološke aparate. Njihov industrijski kompleks također ima svoje voćnjake, plastenike, gdje proizvode svoje proizvode, koji su dobili razna svjetska priznanja, a samim tim ističu važnost prirode. Ova kompanija također ima i umjetničku galeriju, koja svim umjetnicima daje priliku za izložbu, a također sve izložbe su uvijek besplatne za javnost, čime se ističe i važnost kulturnog djelovanja.

Aida Delić Kadrić, predstavnica kompanije DM, čiji je osnivač jedan od najvećih humanista, predstavila je društveno odgovoran i ekološki osviješten rad ove kompanije, te je kroz primjere rada naglasila važnost takvog djelovanja. Dm je bio jedan od prvih trgovačkih lanaca koji je počeo naplaćivati plastične vrećice, čime se njihova upotreba smanjila za 70% što je vrlo pohvalno, a kupcima su pružene alternativna rješenja, kao pleteni cekeri i sl, čime se naš okoliš manje onečišćuje. Također jedan od pozitivnih primjera ove kompanije je da ona svojim zaposlenicima daje jedan radni dan da ga provedu u društveno korisnom radu.

Ivan Buntić, predstavnik Ministarstva za turizam i zaštitu okoliša HNŽ, kazao je kako ministarstvo potiče akcije koje su od društvene i ekološke koristi naše županije.

Anamarija Jelonjić, zamjenica urednika portala Bljesak.info, rekla je kako je zadaća medija djelovati društveno odgovorno. Bljesak.info društveno korisno i odgovorno djeluju prateći i ističući rad kompanija koje investiraju u okoliš, ljudske odnose i razvoj društva. Također podržavaju brojne humanitarne i ekološke akcije, ističući njihovu važnost. Čitatelji često ukazuju na probleme socijalne ili ekološke koje ih tište, pa internet portali pozivaju odgovorne na djelovanje. Jednom riječju mediji trebaju biti savjest društva i odgovonih.



Nakon panel diskusije, prisutni predstavnici kompanija stajali su u redu i strpljivo čekali kako bi potpisali "Počasnu knjigu odgovornog poslovanja", iskazujući spremnost na određene akcije u narednoj godini koje će doprinijeti boljem životu zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close