Plin

Srpska se okreće Turskom toku

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2015. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Gas-Resa, Slobodan Puhalac, izjavio je kako je strateško opredjeljenje Republike Srpske u plinskom sektoru određivanje pravca opskrbe ruskim plinom preko Srbije.

Puhalac je naveo kako bi time postupak i lokacija priključka za Republiku Srpsku trebali biti identični planiranom iz Južnog toka, a to je kod Čente, između Zrenjanina i Beograda.

Prema njegovim riječima, najizgledniji i najsigurniji pravac za nabavku plina u ovom trenutku je projekat koji će biti nastavak Turskog toka s krajnjim odredištem u Baumgartenu u Austriji.

"Pretpostavka je da će Južni tok i nova alternacija većim dijelom biti identični u prostoru Srbije, a način priključenja Republike Srpske potpuno identičan", rekao je Puhalac za Nezavisne novine.

Istaknuo je kako je kompanija Gas-Res u stalnom kontaktu s partnerima u Ruskoj Federaciji i Srbiji jer razvojne planove žele uklopiti u opcije izgradnje novog pravca opskrbe plinom onako kako bude dogovoreno između Gazproma i ostalih zemalja partnera.

Puhalac je, prenosi Srna, naveo kako je ovih dana na sastanku ministara vanjskih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske, dogovoreno formiranje radne grupe za izradu studije izvodljivosti za izgradnju plinovoda koji bi bio povezan na plinovod Turski tok.

Kopirati
Drag cursor here to close