Potražnja

Srbijanska hrana sve traženija u Rusiji

Gospodarstvo / Flash | 20. 09. 2016. u 11:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svijet hrane" (World Food) u Moskvi dogovoreni su novi izvozni aranžmani kompanija iz Srbije vrijedni više od sedam milijun eura.

Kako je priopćeno iz Gospodarske komore Srbije, najviše se očekuje od plasmana na tržište Rusije svježeg voća i povrća, a primjetan je interes ruskih kupaca i za organske proizvode.

Na Sajmu je izlagalo 12 srbijanskih tvrtki, proizvođača svježeg i smrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda.

Stabilizacija tečaja rublje od početka 2016. utjecala je na rast trgovinske razmjene i srbijanskog izvoza. Rezultate bilateralne trgovinske suradnje srbijanskih i ruskih tvrtki u prvoj polovici godine obilježio je dinamičan rast srbijanskog izvoza, uz značajno smanjenje deficita.

Srbijanski izvoz vrijedio je 379,2 milijuna dolara što predstavlja rast od 18,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je s 41,5 posto u 2015. godine povećan na 47,6 posto u prvoj polovici 2016.

Rast izvoza srbijanskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovici 2016. godine zabilježen je kod svježeg voća - od 74 posto, sira 27 posto, svježeg povrća 23,7 posto.

Važnost ostvarenih vrijednosti srbijanskog izvoza u Rusiju utoliko je veći ukoliko se uzme u obzir udaljenost tržišta Ruske Federacije od preko 2.000 kilometara, kao i visoki transportni troškovi, koji u velikoj mjeri utječu na finalnu cijenu proizvoda, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close