Porez

Srbija nagrađuje građane ako ljetovanje provedu u državi

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2015. u 06:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić pozvao je u petak građane da godišnji odmor provedu u Srbiji, a svima koji odluče ljetovati na domaćem terenu država je ponudila i porezne olakšice.

Službeno otvarajući kampanju "Moja Srbija", Vučić je rekao da građani Srbije turistički troše više od 890 milijuna eura u inozemstvu i ocijenio kako bi bilo važno za državni proračun da samo i 10 posto te sume ostane u zemlji, prenio je Poslovni Dnevnik.

"Trošimo 890 milijuna eura na turizam u inozemstvu, a brojke su i znatno veće, ali su to podaci koje možemo kontrolirati preko Narodne banke Srbije. Da samo 10 posto tog novca ostane u Srbiji - a to je oko 90 milijuna eura- mogli bismo za 2,5 posto povećati mirovine”, rekao je Vučić.

Po prvim anketama elektroničkih medija, tek između osam i devet posto građana Srbij spremno je prihvatiti poziv i prijedlog srbijanskog premijera.

U anketi TV N1 do petka popodne 69 posto sudionika odgovorilo je da neće ljetovati u Srbiji unatoč poreznim olakšicama, oko devet posto izabrat će neku od domaćih destinacija, dok 22 posto građana Srbije uopće neće ići na ljetovanje i godišnji odmor.

Vučić je već ranije najavio porezne olakšice za građane koji se odluče za domaću turističku ponudu - planine, jezera ili tooplice.

Po Vučićevim riječima, jedna od ideja je i da oni koji odmor provedu u Srbiji dobiju vaučere s iznosima za koje će im biti umanjen neki od poreza koje su u obvezi plaćati, a priložili bi samo fiskalne račune iz nekog od hotela na planini ili kraj jezera, temeljem kojih bi država naknadno refundirala dio troškova.

Prema rezultatima ankete Nacionalnog saveza turističkih agencija (YUTA), priopćenim sredinom tjedna, najomiljenije turističko odredište Srba i ovog ljeta bit će Grčka i grčki otoci, a slijede Bugarska, Turska i Španjolska, te Crna Gora, Egipat i Hrvatska.

Oko 85 posto građana Srbije povjerit će organizaciju ljetovanja turističkim agencijama, a 15 posto putovat će u vlastitom aranžmanu, preio je Poslovni Dnevnik.

Na hrvatsko primorje s turističkim agencijama putovat će samo dva posto sudionika ankete, ali će njih 11 posto na Jadransko more i otoke u vlastitom aranžmanu.

Usporedbe radi, u anketi YUTA prije dvije godine Grčka je također bila na prvom mjestu (62 posto), a slijedile su Turska, Španjolska, Egipat, Crna Gora, te Italija, Bugarska i Hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close