Tržište

Srbija i BiH zajedno osvajaju Istok

Gospodarstvo / Flash | 26. 09. 2014. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije potpisali su danas sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, u raznim gospodarskim oblastima.

Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, i Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, potpisali su danas u Beogradu sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima koji, kako je ocjenjeno, treba biti pokazatelj u kojem pravcu treba da se razvijaju odnosi u regiji, prenosi Tanjug.

Ljajić je ocijenio kako sporazum predstavlja korak dalje u unapređenju odnosa dvaju zemalja, dodajući da je BiH treće izvozno tržište za Srbiju i četvrti vanjskotrgovinski partner.

Naveo je kako je prošle godine ukupna razmjena iznosila 1,3 milijarde eura, od čega je izvoz Srbije bio 890 milijuna, koja ove godine očekuje da premaši milijardu eura.

Tučić je naveo, da su sve zemlje regije donekle konkurenti ali da nas to ne treba spriječiti da udružimo svoje snage i time povećamo kvalitetu za nastup na treća tržišta. Objasnio je kako je udruživanje poželjno, jer su sve zemlje male u procesu tranzicije i reformi, i da samo zajedničkim snagama mogu da osvoje velika tržišta kao što su Rusija i Kina.

Srbija je za BiH značajno tržište, ocjenio je Tučić, dodajući da je današnji sporazum pokazatelj u kom pravcu se trebaju razvijati odnosi u regiji.

''Trebamo se više baviti gospodarstvom, a sljedeći korak je da se gospodarstka udruženja poslovne asocijacije i kompanije uključe u definiranje plana'', kazao je Tučić, prenio je Tanjug.
Ljajić je rekao, kako je sporazum i doprinos ukupnoj regionalnoj stabilnosti i predstavlja poruku da zapadni Balkan nije samo mjesto konflikta, već da može biti i mjesto pogodno za investitore i ulaganja. Najavio je da će sljedeći korak biti donošenje plana u kojem će biti konkretizirana područja i oblasti gdje bi suradnja mogla biti realizirana.

Među oblastima koje su najpogodnije za zajednički nastup, na trećim tržištima Ljajić je posebno izdvojio turizam, gdje bi Srbija i BiH mogli imati zajedničku ponudu za posjetitelje iz dalekih zemalja kao što su Japan, Koreja, zemlje Zaljeva i Rusija.
Za zajednički nastup na trećim tržištima pogodni su i građevinarstvo, poljoprivredna i prehrambena industrija, energetika, namjenska i autoindustrija, kao i metalski kompleks.

Kopirati
Drag cursor here to close