Potopljeno zemljište

Srbija će isplatiti Srebrenici njezinih osam godišnjih proračuna?

Gospodarstvo / Flash | 12. 08. 2015. u 19:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srebrenica bi mogla postati bogatija za osam godišnjih proračuna. Toliko vrijedi zemljište koje je potopila hidroelektrana Bajina Bašta. Srbija od početka rata nije plaćala Srebrenici naknadu.

Alija Hasanović iz svog dvorišta svaki dan gleda na jezero, nastalo izgradnjim Hidroelektrane Bajina Bašta. Tamo gdje je sad voda nekada je bila zemlja i kuća njenih predaka, javlja N1.

"Nije baš sve potopljeno ali je zemljište otišlo, nešto su nam i platili, tako da smo otišli. Napravili smo kuću ovdje prije rata", kaže Hasanović.

Dodaje da ne zna tko kome tu duguje, ali da bi bilo fer da se plaća naknada za zemlju koja se više ne može koristiti za zemljoradnju. Uz bitku sa nestašicom vode, u općinskoj administraciji u Srebrenici vodi se papirnata borba.

Traže se načini kako naplatiti 30 milijuna maraka od Srbije, koliko tvrde da je dug nastao zbog neuplaćivanja naknade za potopljeno zemljište.

"Ima načina, zna se kako se to može, jer je to bilo prije rata. Mogu se napraviti ugovori, sporazumi, postoje načini. Mi ćemo morati i pravnim putem, možda će to trajati godina, ali što se kaže do Strassbourga", tvrdi načelnik Ćamil Duraković.

Dvije trećine jezera pripada općini Srebrenica, dok jedna trećina Bajini Bašti, u Srbiji. To je jezero nekada bila zemlja koja je potopljena tijekom izgradnje HE. Bajina Bašta godišnje dobiva milijuna eura od Srbije, dok Srebrenica od rata do danas nije dobila ni pfening.

Od tog novca moglo bi se mnogo učiniti u općini sa polovinom nezaposlenih. Godišnja naknada iz Srbije iznosila bi milijun i po maraka, dok ukupan proračun Srebrenice iznosi 4 milijuna. Možda će i biti još novca, ali premijer Srbije Aleksandar Vučić sumnja da je dug baš 30 milijuna maraka.

"Nisam suglasan da je to toliko novca, ali neka ustanove stručnjaci. Moram da vam kažem Srbija će uvijek ispoštovati svoje obaveze", tvrdi Vučić, prenosi N1.

Primjer Bajine Bašte i Srebrenice nije usamljen. Srbija za potopljeno zemljište duguje i općinama Zvornik i Višegrad. Stručnjaci procjenjuju da ukupan dug susjedne države prema BiH za potopljeno zemljište ali i za korištenje električne energije dostiže i nekoliko milijardi maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close