nije halal

Spriječena zloupotreba znaka halal kvalitete

Gospodarstvo / Flash | 04. 10. 2016. u 12:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za certificiranje halal kvalitete, koja u skladu s misijom i pozitivnim zakonskim propisima kontrolira upotrebu znaka halal kvalitete kojim se obilježavaju halal proizvodi i usluge, nedavno je obavještena da UR „Sahar“ Bihać, na lokaciji Štrbački Buk, bez odobrenja koristi zaštitni znak halal kvalitete na svojim promotivnim materijalima.

U dopisu u vezi s tim predočen je dokaz (meniji i promotivni materijali) na kojem je bio istaknut znak halal kvalitete koji se koristi za obilježavanje halal proizvoda i usluga.

Uvidom u predočene dokaze ustanovljeno je da se radi o ugostiteljskom objektu koji nije halal certificiran i koji je zloupotrebio znak halal kvalitete.

Djelujući po nalogu Agencije, UR „Sahar“ Bihać je uništila i uklonila sve materijale na kojima se nalazio znak halal kvalitete. Zaštitini znak halal kvalitete je zaštićen i registriran kod Instituta za intelekutalno vlasništvo BiH.

Zaštitni znak halal kvalitete služi za obilježavanje halal proizvoda i usluga i ujedno je znak Agencije za certificiranje halal kvalitete, a njegovu upotrebu odobrava isključivo ova agencija.

Agecija izražava zahvalnost halal konzumentima na blagovremenom dostavljanju podataka o zloupotrebi znaka koji su spriječili dalju obmanu javnosti o halal statusu proizvoda i usluga u navedenom ugostiteljskom objektu.

Također, Agencija poziva sve potrošače da ukoliko uoče slične zloupotrebe obavijeste Agenciju, ili inspekcijske službe kako bi se blagovremeno moglo djelovati s ciljem sprečavanja obmane potrošača, priopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Kopirati
Drag cursor here to close