Denis Lasić

Spremno 40 milijuna: Na proljeće kreće izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2015. u 16:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je u petak na sastanku s načelnikom Općine Neum Živkom Matuškom rekao kako će na proljeće početi izgradnja magistralne ceste M – 17.3. Neum – Stolac, priopćeno je.

Inače, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste FBiH su cestu Neum – Stolac uvrstile u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je putem federalnog ministarstva upućen u dalju proceduru odobravanja od strane Vlade FBiH.

''Izgradnja i modernizacija ove ceste je iznimno važna za Općinu Neum, jer bi ova cesta omogućila bolju i bržu prometnu povezanost Neuma s ostatkom Bosne i Hercegovine, te bi doprinijela još bržem razvoju turizma. Trenutno je stanje s prometnom uvezanosti Neuma jako loše, a nedostatak adekvatne moderne ceste posebno dolazi do izražaja tijekom turističke sezone, kada su česti zastoji u prometu'', rekao je načelnik Matuško.

Financiranje ovog projekta će biti osigurano iz kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a u ukupnom iznosu od preko 40 milijuna eura.

Načelnik Matuško je ministra upoznao i sa problematikom vezanom uz eksproprijaciju zemljišta i vrlo vrijednih maslenika na određenim dionicama ceste.

“Rješavanje imovinskih odnose je od iznimne važnosti, i treba se prioritetno rješavati, kako bi izgradnja prve i jako važne dionice ceste Broćanac - Cerovica mogla početi već na proljeće 2016. godine. Ceste Federacije BiH su već izradile idejna rješenja za određene dionice, a trenutno rade na izradi glavnog projekta za tunel ''Žaba''. Također, na dionicama Stari Neum – Kiševo i Kiševo – Babin Do su već izvedeni radovi. Za cijelu trasu, izuzev obilaznice Stoca je urađena ''Fizibiliti studija i studija utjecaja na okoliš'' koja je preduvjet za pristup kreditnim izvorima financijskih sredstava, a s obzirom da je izvedena 2009. trenutno je u tijeku njeno ažuriranje, na zahtjev EIB-a'', rekao je ministar Lasić.

''Izgradnja ove ceste je bila najavljivana već nekoliko puta, ali sada su po prvi put stvorene pretpostavke za ozbiljnu realizaciju ovog projekta, a ne stidljive najave'', dodao je Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close