Bevanda

Spremni za nove uštede

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2016. u 13:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH najavio je nove uštede te rekao kako je još prošle godine usvajanjem pravilnika ograničena potrošnja na svim razinama.

''Od nabavke automobila, njihovog održavanja, troškova za telefone, reprezentacije... No, ove godine stvorit ćemo prostor da se još odgovornije ponašamo i tako će i biti'', rekao je Bevanda za Dnevni avaz i ustvrdio da će 2017. godina biti mnogo teža zbog obaveza koje dospijevaju na plaćanje, ali da su već poduzeti koraci.

''Za kraj mjeseca zakazan je sastanak Odbora za financijsku stabilnost, gdje će svi ključni akteri sjesti i naći rješenje i odgovore za sve probleme koji su pred nama. No, kada su u pitanju ostale razine vlasti, situacija je zaista teška. Tu je potrebno da se uloži mnoga truda i rada'', smatra Bevanda.

Govoreći o problemu koji se pojavio u vezi s najavom odgađanja predaje aplikacije za članstvo u EU, ministar naglašava da vjeruje da je riječ o "nekim krivim interpretacijama kolega".

''Mi moramo iskoristiti šansu koja nam se pružila. Diplomatska ofanziva koja je rađena proteklih mjeseci ne smije biti zaustavljena. Nismo mi došli u ovu situaciju zato što je to palo s neba. Sada smo u fokusu Europe. Ali, ako budemo neozbiljni i budemo se poigravali, opet ćemo se vratiti na početak'', kaže Bevanda.

Njegova je ocjena da je pitanje mehanizma koordinacije za EU, što je europski uvjet, riješena stvar i da je koordinacija usvojena na svim razinama.

''No, sada se stvara jedna magla, je li usvojena ili ne. Jeste, usvojena je. Drugi dio je tradicionalna trgovina. Ali, kao slijepci u magli ponašamo se kao da to nikada neće doći. Mi na ovaj uvjet moramo pristati. Kao što su druge države. Ako ne pristanemo, mi smo eliminirani. Nismo mi u situaciji da postavljamo uvjete Europi. Ne primamo mi Europu sebi, nego mi hoćemo u EU. No, moramo raditi, putovati, a ne sjediti'', rekao je Bevanda.

Kada su u pitanju pregovori s MMF-om o novom kreditnom aranžmanu, Bevanda ističe da smo i na to spremni.

''Dobra je stvar što je ispunjena i temeljna odrednica koja se odnosi na usvajanje Zakona o radu u RS. Ispunili smo sve uvjete da možemo pregovarati. I dalje vjerujem da je zaduženje kod MMF-a mnogo jeftine nego svi trezorski zapisi i obveznice. Vjerujem da možemo dobiti pola milijarde eura novog aranžmana'', rekao je Bevanda i naglasio kako je ključna stvar što je budžet za ovu godinu usvojen na vrijeme i što je izbjegnuto privremeno financiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close