Vježba Sierra-Kilo 1

Spašeni svi putnici srušenog zrakoplova! Mostarske službe pokazale spremnost

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2017. u 11:30 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od pedeset osoba iz službi sudjelovalo je u Vatrogasnoj vježbi pod nazivom "Sierra-Kilo 1" koja se održala u četvrtak u Međunarodnoj zračnoj luci Mostar.

Međunarodna zračna luka Mostar, u skladu sa zakonskim obavezama i u skladu sa Pravilnikom o Spasilačko-vatrogasnoj službi organizirala je vatrogasnu vježbu provjere plana za izvanredne situacije na aerodromu.

U našoj galeriji fotografija pogledajte kako je izgledala vježba.

''Vježba je ispala više nego dobra. Ovo je vježba koju smo po zakonu dužni uraditi svako dvije godine. Dakle ovo je sveobuhvatna vježba, u kojoj pored aerodromskih službi sudjeluju i gradske, koje su i ovaj put pokazale dobrim i sposobnim'', rekao je za Bljesak.info Marko Kraljević šef osiguranja mostarske zračne luke.

U vježbi su, kaže Kraljević, pored osoblja Zračne luke, sudjelovale Vatrogasna jedinica Mostar, služba Hitne pomoći i županijska policija.

''U ovoj vježbi sudjelovalo je oko 20 ljudi iz Zračne luke, a iz gradskih službi sudjelovalo je oko 30 do 40 ljudi. Cijelo vrijeme se pripremamo za ovakve vježbe, jer svaki mjesec radimo standardne vježbe brzine intervencije, a vježbu ovih razmjera, kada sudjeluju i gradske službe, radimo svako dvije godine'', pojasnio je Kraljević.

Inače, zbog odvijanja vatrogasne vježbe, kratko su bile zatvorene ulice Kneza Višeslava (Mepas), Kralja Tvrtka, Rondo, Kneza Mihajla Viševića Humskog, Bulevar, Avijatičarski most.

PLAN VJEŽBE – SIERRA – KILO 1: Nesreća zrakoplova na MZLA Mostar

- B737 poletio je iz Barija u 10.30 sati po lokalnom vremenu, sa šest članova posade i 15 putnika. Vremenski uvjeti tijekom leta bili su povoljni;

- Pilot obavještava kontrolu leta 10min prije slijetanja na MZLM da mu se desni trap nije izvukao;

- Dežurni kontrolor leta po prijemu informacija daje potpunu pripravnost SOS Airport SIERRA za sve službe na MZLA Mostar;

- SVS javlja kontrolnom tornju prijem obavijesti, traži podatke o zrakoplovu, te odobrenje za izlazak svog ljudstva i vozila SVS na pozicije čekanja zrakoplova;

- Zapovjedno vozilo ujedno i intervencijsko vozilo Karbonil 1 odlazi na poziciju F, sjecište Bravo i spojnice Fox. Vozilo Karbonil 2 odlazi na poziciju D, spojnica delta. Vozilo Karbonil 4 nalazi se po rasporedu na Platformi 1, koriste ga pomoćni vatrogasci koji su u potpunoj pripravnosti. Vozilo Medika nalazi se na Platformi 1, popunjava se liječničkim timom koji je u potpunoj pripravnosti i čekaju daljini razvoj situacije;

- Dežurni telefonist SVS je javio i upoznao sa situacijom PVP grada Mostar;

- Zrakoplov se normalno prizemljuje na pistu u zoni slijetanja i nastavlja daljnje kretanje prema Pragu 16, međutim na dolasku do spojnice Čarli zrakoplov ne smanjuje brzinu, obzirom da mora skrenuti lijevo pod kutom od 90º.

- Primjećuje se crni dim iz lijevog motora i lijevog stajnog trapa, te dolazi do kontakta lijevog krila zrakoplova sa pistom pri čemu zrakoplov mijenja smjer u lijevo i izlijeće sa piste.

- Sva vozila moraju najkraćim putom doći na mjesto nesreće i djelovati prema naredbama, kako bi nesreća imala što manje posljedice.

Kopirati
Drag cursor here to close