Za i protiv

Spašava li novi pravilnik farmaciju u BiH?

Gospodarstvo / Flash | 18. 01. 2016. u 10:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potvrdili su kako podržavaju donošenje Pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

U ovom resoru entitetske vlade tvrde da su se zalagali i zalažu za donošenje i usvajanje navedenog pravilnika s ciljem da se uredi i učini transparentnijim tržište lijekova radi njihove bolje dostupnosti građanima.

S tim u vezi očekuju da se Pravilnik, kako je najavljeno i ranije planirano, usvoji do 1. ožujka 2016. godine.

Da cijene lijekova u BiH moraju biti smanjene i usklađene s cijenama u okruženju, istaknuli su jučer predsjednik PDP-a Branislav Borenović i v.d. direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Usvajanjem Pravilnika, kažu u PDP-u, građani BiH bi uštedjeli godišnje do 100 milijuna KM.

S druge strane, Večernji list tvrdi kako bi proizvodnja lijekova u BiH mogla postati potpuno neisplativa ukoliko bude prihvaćen predloženi Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

Domaći proizvođači ni do sada nisu bili zadovoljni odnosom vlasti prema njima, a sada postoji realan strah da bi industrija koja je samo po osnovu poreznih obveza državi u proteklih pet godina osigurala 150 milijuna maraka, mogla biti dovedena u još teži položaj.

List navodi da zemlje koje su u prijedlogu novog pravilnika navedene kao referentne za oblikovanje cijena lijekova za Bosnu i Hercegovinu, imaju svoju zakonsku regulativu iz oblasti lijekova uključujući i cijene lijekova, a koja je različita od bosanskohercegovačke, iz domaće industrije upozoravaju kako je potrebno pažljivo odrediti njihove izvore podataka za izračun referentih cijena u BiH, kao i sam izbor referentnih zemalja.

Osim toga, razina referente cijene lijeka iz prijedloga Pravilnika je diskriminirajuća za generičke lijekove koji dominiraju u strukturi domaćih proizvođača pa oni posebno inzistiraju na tome da se omogući jednak način izračuna referentnih cijena u BiH za generičke i originalne lijekove.

''Od vitalnog značaja je pronaći najbolji model koji će biti primjenjiv za bosanskohercegovačko tržište i koji će uvažiti interese proizvođača, veleprometnika i ljekarni, održati sustav pozitivnim, a krajnju korist donijeti stanovništvu. Potrebno je, sukladno zakonu, pokrenuti inicijativu sa više alternativnih prijedloga i kroz proceduru javne rasprave, u koju će biti uključeni svi zainteresirani, doći do konačnog rješenja'', piše Večernjak da ističu domaći proizvođači, ne navodeći koji.

Neopravdano je, tvrde neimenovani Večernjakovi sugovornici, zahtijevati od proizvođača generičkih lijekova da cijene svojih lijekova spuste na razinu 95 posto prosječne cijene istog lijeka u zemljama okruženja, s obzirom da je tržište BiH znatno manje od tržišta referentnih zemalja, kao i da su pri izračunu cijena lijekova u referentnim zemljama već uračunati korektivni faktori. Primjenom predloženog faktora 0.95 došlo bi do multipliciranja sniženja cijena generičkih lijekova i praktično bi na tržištu BiH imali najniže cijene u regiji, što je potpuno nelogično, ako se uzme u obzir da je to najmanje tržište u odnosu na tržišta regije i navedenih referentnih zemalja, piše Večernji list.

Dnevni avaz pak piše kako bi se pred Vijećem ministara BiH uskoro trebao naći novi pravilnik o cijenama lijekova u BiH, koji je pripremila Agencija za lijekove i medicinska sredstva, a koji, prema neslužbenim saznanjima Avaza, neće promijeniti podređen položaj domaćih farmaceutskih kompanija naspram sve više stranih koje ubiru milijune KM na bh. tržištu lijekova.

Prema trenutnoj situaciji, stranih proizvođača lijekova u ukupnom tržištu lijekova u BiH je 82,1 posto, dok je učešće domaćih samo 17,9 posto. To potvrđuju i službeni podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva u 2014. godini. Prema njihovom izvještaju, u toj godini promet lijekovima u BiH je ostvarilo 138 kompanija, od kojih svega pet domaćih, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close