Euro kao sidro

Softić s guvernerima regije

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2017. u 15:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić sudjelovao je u radu 5. susreta guvernera centralnih banaka regije, koji je danas održan u Umagu, Republika Hrvatska, u organizaciji Poslovnog magazina „Lider“.

Ovogodišnji summit guvernera, koji je osim guvernera CBBiH okupio guvernere centralnih banaka Slovenije, Makedonije, Crne Gore (viceguverner), Kosova i domaćina Hrvatske, bio je fokusiran na temu „Euro kao sidro monetarnih režima“. Cilj rasprave je bio da se analiziraju prednosti i nedostaci aktualnih monetarnih režima iz pozicije svake centralne banke pojedinačno, kako bi se potakla polemika o temi prednosti i nedostaci uvođenja eura.

Današnja rasprava je bila posebno izazovna imajući u vidu da su na panelu sudjelovali guverneri čije su zemlje u različitom statusu: članice eurozone, sprovele unilateralnu/neformalnu eurizaciju, na ulasku u proces pristupanja eurozoni, zemlje koje vode režim fiksiranja tečaja ili aranžmana valutnog odbora, što je slučaj Bosne i Hercegovine. Pokazalo se da, uprkos različitim modelima, sve zemlje regije naginju ka stabilnosti preko vezivanja za euro kao sidrenoj valuti.

Govoreći o iskustvu Bosne i Hercegovine s valutnim odborom, guverner Softić je naglasio da je ovaj monetarni režim, koji je na snazi od osnivanja CBBiH, značajno doprinio uspostavljanju monetarne i financijske stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

''Tečaj nacionalne valute je striktno fiksiran prema euru već skoro 20 godina. U ekonomskom programu Europske unije za BiH, valutni odbor je ocijenjen kao sidro stabilnosti, monetarne, a time i financijske, na koje se oslanjaju međunarodne financijske institucije, međunarodne agencije za procjenu suverenog kreditnog rejtinga. Mišljenja sam da, iako valutni odbor jeste konzervativna monetarna politika, u bh. kontekstu ne limitira ekonomski rast, čak naprotiv. Realni efektivni tečaj ne pokazuje značajna odstupanja od ravnotežnog položaja, što implicira da relativno nizak ekonomski rast i nedovoljno brz rast izvoza u BiH nije posljedica cjenovne nekonkurentnosti, nego, između ostalog, niže produktivnosti u odnosu na trgovinske partnere. Konačno, tu su i aspiracije za članstvo u EU, pri čemu treba uzeti u obzir i faze ekonomske i monetarne integracije zemlje u EU'', naglasio je guverner Softić.

Pored panela guvernera, ovogodišnji događaj je okupio i komercijalne bankare koji su se tijekom diskusije dotakli financiranja ekonomskog rasta. Ovogodišnji uvodničar je bio regionalni rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za regiju centralne i istočne Europe, Bas B. Bakker, koji je dao osvrt na promjene u monetarnim režimima zemalja rastućih ekonomija Europe, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close