SBŽ

Smještajni kapaciteti: Kazne za neprijavljene goste

Gospodarstvo / Flash | 12. 12. 2014. u 20:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička zajednica Srednjobosanske županije odlučila je podići turistički imidž na veći nivo. Poziva sve pravne i privatne osobe koji na bilo koji način domaćim i stranim turistima iznajmljuju smještaj, da se prijave u njihove registre. Oni koji budu registrirani u TZ-u, bit će na njihovoj mapi smještajnih kapaciteta, što će im u konačnici donijeti i veći broj turista, no za one koji se iznajmljivanjem soba za noćenje nastave baviti na crno, slijede sankcije, piše bh. novinska agencina Patria.

Srednjobosanska županija jedna je muđu vodećim županijama u Federaciji BiH po turističkim potencijalima, naročito tijekom novogodišnjih praznika, kada je planina Vlašić prepuna stranih turista.

No, lokalne vlasti već godinama upozoravaju da ugostitelji ili privatne osobe koje iznajmljuju smještaj turistima u najvećoj mjeri to rade na crno, od čega država nema nikakve koristi. No, čini se da bi ilegalnom turizmu u ovom prekrasnom dijelu BiH, konačno mogao doći kraj.

"Oni koji se na bilo koji naćin bave iznajmljivanjem soba turistima, uz prijavljivanje u TZ SBŽ i minimalne financijske obaveze, steći će status smještajnog kapaciteta i na taj način svoj posao obavljati legalno", poručili su iz TZ SBŽ.

"TZ će sve prijavljene objekte promovirati kao smještajne kapacitete u kojima turisti mogu ostvariti noćenja, postaviti ih na kartu smještajnih kapaciteta, davati svoje preporuke za njih, te usmjeravati turiste prema tim objektima. Neprijavljeni smještajni kapaciteti u narednom razdoblju biti će predmetom kontrola i Turistička zajednica SBŽ neće moći garantirati za njihov rad".

Iz TZ SBŽ objašnjavaju kako na ovaj način žele imati jasniju kontrolu o broju turista koji posjećuju ovaj dio BiH, ali i unaprijediti imidž turističkih destinacija u SBŽ, piše NAP.

Kopirati
Drag cursor here to close