Koncept

Slovenska vlada u epidemiji poručuje: "Ljetuj doma" i "kupuj domaće"

Počivalšek tvrdi da se razmišlja o produžavanju državnih subvencija za vrlo ugroženi turizam i nakon što epidemija završi, jer će oporavak turizma trajati duže nego za druge gospodarske sektore.
Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2020. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turizam i poljoprivreda mogli u Sloveniji, iz krize uzrokovane epidemijom Covida-19, izaći kao relativni pobjednici jer se proglašavaju "strateškima" u smislu korištenja vlastitih nacionalnih resursa u vrijeme krize globalističkih koncepata.

Koncept "ljetuj doma" i "jedi slovensku hranu" osobito zagovaraju ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, predsjednici dviju koalicijskih stranaka u vladi novog premijera Janeza Janše i važni članovi vlade.

Počivalšek tvrdi da se razmišlja o produžavanju državnih subvencija za vrlo ugroženi turizam i nakon što epidemija završi, jer će oporavak turizma trajati duže nego za druge gospodarske sektore. Na prošlotjednom sastanku s gospodarstvenicima bilo je riječi o nekoj vrsti turističkih"vrijednosnih bonova", koje bi Slovenci mogli iskoristiti samo u domaćim turističkim kapacitetima, kako bi se kompenzirao očekivani pad najčešćih gostiju, Talijana i Austrijanaca, ali i drugih stranaca koji obično čine dvije trećine ukupnog turističkog prihoda, navodi Hina.

"Jedan od brojnih prijedloga je bio da se umjesto dosadašnjeg regresa uvedu vrijednosni bonovi za dopust u Sloveniji, ali naglašavamo da je to samo jedna od iznesenih ideja, a nikako već prihvaćeno rješenje", navelo je u ponedjeljak u priopćenju za javnost ministarstvo gospodarstva, nakon što se proširio glas da će zaposleni i umirovljenici izgubiti dosadašnju godišnju nadoknadu u gotovini za odmor i rekreaciju (u prosječnom iznosu polovice plaće), što nekima ne bi odgovaralo.

Počivalšek, ministar gospodarstva i u prijašnje dvije vlade, u koje je došao iz turističke branše, najavio je, odmah po izbijanju epidemije koronavirusa u Italiji, da će turizam osjetiti najviše posljedica, a prije dva tjedna da strateškim granama kao što su turizam i poljoprivreda moraju pomoći svi.

"Kupujmo domaće proizvode i usluge, tako ćemo državi najviše pomoći", ističe ovih dana ministar gospodarstva podsjećajući da je "najljepši odmor u svojoj zemlji" te hrana najsigurnija, a domaća radna mjesta jamac standarda.

Za očuvanje nacionalnih resursa i povećanje proizvodnje onih poljoprivrednih dobara kojih Slovenija nema dovoljno, kao stratešku orijentaciju vlade, zalaže se i ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec.

"Mnogi tek sada vide koliko su važne poljoprivreda i prehrambena industrija i koliko vrijedi rad seljaka. Hrana mora biti u nacionalnom interesu svake države", kazala je Pivec ovih dana novinarima. Ona se založila da Slovenija postane samodostatna u proizvodnji hrane, nakon što završi epidemija koronavirusa, koja je pokazala što se dogodi kad granične barijere uspore redovitu dostavu prehrambenih proizvoda iz inozemstva.

Kako bi nagradila poljoprivrednike koji proizvode hranu i u vrijeme epidemije, vlada im je za to vrijeme osigurala porezne olakšice, te mjesečni temeljni dohodak iz proračuna od 700 eura ako svoju djelatnost zbog uvedenih restrikcija obavljaju u smanjenom opsegu nego inače, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close