Neslano

Slovenija: Porez na prozore ipak samo prvoaprilska šala

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2014. u 21:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest o tome da slovenska vlada razmišlja o uvođenju "poreza na svjetlost" koji bi se plaćao prema broju prozora pokazala se prvoaprilskom šalom iako su mediji u utorak, u nastojanju da zvuči uvjerljivije, navodili istinit podatak da se takav porez nekad plaćao u danas razvijenim zemljama Europske unije.

Porez prema broju prozora na kući, kao poseban oblik poreza na imovinu, uveden je u Engleskoj i Walesu 1696. godine pod kraljem Williamom III. budući da su se liberalni krugovi protivili uvođenju poreza na dohodak.

Taksa na prozore, koja se ironično nazivala i porezom na svjetlost ili na zrak, kasnije je uvedena i u Francuskoj te nekim drugim europskim državama, a takav porez se ponegdje naplaćivao još i u 20. stoljeću.

Kako bi nadomjestila manjak u državnom proračunu nakon što je ustavni sud u cijelosti poništio zakon o porezu na nekretnine, slovenska vlada će od 1. svibnja, unatoč prisutnim otporima, vjerojatno povećati obje stope PDV-a, makar neki smatraju da bi se manjak mogao nadoknaditi i iz nekih drugih izvora te povećanjem globa ili trošarina na luksuzne proizvode, te duhan i alkoholna pića.

Kopirati
Drag cursor here to close