Slovenija otvorila međunarodni zračni putnički promet
Slovenska vlada donijela je odluku o ponovnom otvaranju redovnog i čarterskog prijevoza putnika na međunarodnim zrakoplovnim linijama unutar EU-a i s trećim državama

Slovenija otvorila međunarodni zračni putnički promet

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2020. u 13:13 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska vlada donijela je odluku o ponovnom otvaranju redovnog i čarterskog prijevoza putnika na međunarodnim zrakoplovnim linijama unutar EU-a i s trećim državama, no promet u slovenskim zračnim lukama krenut će početkom lipnja.

"Pozdravljamo odluku vlade jer je popuštanje dosadašnjih mjera od bitne važnosti za zračne prijevoznike kako bi mogli operativno planirati buduće letove. Većina prijevoznika je letove na naš aerodrom otkazala do kraja svibnja. Bez obzira na to, zadnjih smo se dana ubrzano pripremali za prijem prvih putnika i sigurno pokretanje putničkog prometa", naveo je u utorak u priopćenju za javnost njemački operater Fraport, koji upravlja ljubljanskom zračnom lukom "Jože Pučnik".

"Očekujemo postupan povratak zračnih prijevoznika na naš aerodrom u lipnju i srpnju", izjavila je Brigita Zorc iz Fraporta Slovenija, te dodala kako očekuju da će do prvih međunarodnih letova doći kad dođe do ublažavanja odluka o prijelazu granica i ulaska u državu, koje za sada još uvijek predviđaju obvezu sedmodnevne karantene. Ukidanje te mjere moglo bi uslijediti još tijekom svibnja.

Očekuje se da će i tada ostati na snazi epidemiološka mjera po kojoj će se putnicima koji dolaze u Ljubljanu avionom mjeriti tjelesna temperatura, a u vezi s tim i drugim zdravstvenim pitanjima Fraport je u kontaktu sa slovenskim ministarstvom zdravstva.

Zbog epidemije Covida-19 Slovenija je putnički zračni promet obustavila 17. ožujka, ali je bio dopušten teretni zračni promet radi nužnog uvoza zaštitne opreme i sredstava za borbu s koronavirusom. Uz to, bilo je obavljeno i više tzv. evakuacijskih letova kojima su iz inozemstva u domovinu prebacivani slovenski državljani iz država jače pogođenih epidemijom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close