Središnja banka BiH

Slovenija i Srbija odgovorne za vraćanje "stare devizne štednje" bh. štedišama

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2014. u 07:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja banka Bosne i Hercegovine pozdravlja presudu Europskog suda za ljudska prava u Strazburu koja predstavlja početak rješavanja pitanja stare devizne štednje bh. građana koja se nalazila u Ljubljanskoj banci u Sloveniji i Invest banci u Srbiji.

''Ovim je potvrđeno da su za staru deviznu štednju u Ljubljanskoj, odnosno Invest banci odgovorna središta ovih banaka, a ne njihove filijale'', izjavio je Agenciji Fena guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić.

Kozarić je istaknuo da sada ostaje da se vidi na koji način će u narednom razdoblju Slovenija i Srbija regulirati isplatu bosanskohercegovačkih i drugih štediša s prostora bivše Jugoslavije.

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u srijedu je donijelo konačnu presudu u predmetu "Ališić i drugi protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i BJR Makedonije", po kojoj su Slovenija i Srbija odgovorne za vraćanje "stare devizne štednje" podnositeljima tužbe, bivšim klijentima filijale Investbanke, a u slučaju Slovenije Ljubljanske banke Sarajevo.

"Sud je potvrdio da su Slovenija i Srbija odgovorne za namirivanje dugova prema tužiteljima dviju banaka, Ljubljanske banke Sarajevo i tuzlanske filijale Investbanke, i smatra da ne postoji razlog što su tužitelji godinama čekali na isplatu njihove štednje", navedeno je, između ostalog, u presudi objavljenoj na internet stranici Suda.

Kopirati
Drag cursor here to close