Pčelarstvo

Slovenci pokrenuli inicijativu da pčele dobiju svoj dan

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2016. u 09:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa slovenske vlade da se 20. svibnja proglasi međunarodnim danom pčela dobiva sve više simpatija među članicama UN-a, gdje je uložena, a svoju potporu dale su joj Češka, Mađarska, Srbija i Crna Gora.

Zajedničku izjavu u kojoj kažu da se slažu za proglašenje međunarodnog dana pčela potpisali su u subotu u Celju predstavnici ministarstava poljoprivrede tih zemalja, na početku tradicionalnog pčelarskog sajma "ApiSlovenija", na kojemu sudjeljuje više od 400 pčelara iz 16 država.

Slovenski pčelarski savez predložio je proglašenje 20. svibnja svjetskim danom pčela, a riječ je o datumu kad je rođen slavni slovenski zoolog iz 18. stoljeća Anton Janša, jedan od pionira modernog pčelarstva čije se djelo "Potpuni nauk o pčelarstvu" koristilo širom habsburške monarhije u vrijeme carice Marije Terezije.

Njihovu su inicijativu podržali predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar, ali i šef oporbe Janez Janša koji inače nema izravnih rodbinskih veza sa slavnim Antonom Janšom.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan kazao je kako vjeruje da će svjetska organizacija do kraja slijedeće godine i službeno proglasiti 20. svibnja međunarodnim danom pčela.

Tome će poslužiti i posjet Josea Graziana da Silve, predsjednika UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Sloveniji u svibnju ove godine.

Da Silva je inače ideju da se pčelama koje su tako važne za oprašivanje biljaka i održivu poljoprivredu na taj način oda počast odmah podržao.

Kopirati
Drag cursor here to close