Pravda za svako dijete

Sljedeće godine u Mostaru s radom počinje odgojni centar za maloljetnike

Gospodarstvo / Flash | 17. 11. 2016. u 14:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija sljedeće bi godine trebala dobiti odgojni centar namijenjen maloljetnicima u kaznenom postupku.

Želja Vlade HNŽ-a je da uspostava centra bude dio UNICEF-ovog programa "Pravda za svako dijete", kojega financiraju vlade Švedske i Švicarske, a koji se fokusira na primjenu međunarodnih standarda u BiH, kako bi djeca imala bolje usluge i uživala veću zaštitu u pravosudnom i sigurnosnom, te sustavu socijalne zaštite.

''Odgojni centar bit će uređen po svim suvremenim standardima i imat će odgojno-obrazovnu, a ne disciplinsko-kaznenu funkciju'', izjavio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije Goran Opsenica uoči sastanka s predstavnicima Švedske razvojne agencije (SIDA) i UNICEF-a.

Ta ustanova, kroz interdisciplinarni rad stručnjaka, pružala bi sigurno okruženje za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju. Djeci, mladima i njihovim roditeljima na usluzi bi bili socijalni radnici, psiholozi, psihoterapeuti i stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti.

Po riječima ministra Opsenice, planirano je da Grad Mostar osigura prostor, SIDA sredstva za adaptaciju tog prostora, UNICEF sredstva za opremanje prostora, a rad centra financirao bi se iz županijskog proračuna.

''Nakon što obavimo razgovore s potencijalnim donatorima imat ćemo točnije informacije kada bi centar mogao početi s radom, no mogu reći kako je plan Ministarstva da to bude sljedeće godine'', dodao je ministar Opsenica.

Prije susreta s ministrom Opsenicom predstavnici švedskog Veleposlanstva i UNICEF-a posjetili su radnu skupinu koja radi s djecom i mladima koja su pod rizikom sudskog progona te dnevni centar za djecu Humanitarne organizacije "Altruist".

''Vrlo sam impresionirana onim što smo vidjeli i nastojat ćemo i u buduće podržavati ovakve projekte'', kazala je direktorica SIDA-e za BiH Marie Bergstrom.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Anna Riatti također je izrazila zadovoljstvo onim što je vidjela.

''Intersektorska suradnja koju smo vidjeli u tim ustanovama jako je dobra i može biti primjer drugim gradovima i županijama u zemlji. Bez takve suradnje jako je teško pružiti pomoć djeci izloženoj riziku'', kazala je Riatti.

Kopirati
Drag cursor here to close