Tko ima, ima

Skupoća u Mostaru: Poslovni prostor i kuća od milijun, stan od skoro 300.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2016. u 10:29 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nekretnina u Mostaru odavno već spadaju u kategoriju astronomskih, pa su tako kvadrati stanova prečesto i precijenjeni.

Analizirali smo cijene mostarskih nekretnina na jednom najpoznatnijih internet portala za prodaju i kupovinu u BiH te izdvojili popis onih najskupljih iz ponude servisa olx.ba

Kad su u pitanju stanovi, najskuplji je onaj na Šemovcu u Onešćukovoj ulici. Za stan od 151,90 četvornih metara, koji se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje s trpezarijom, četiri spavaće sobe, kupatila, hodnika, degažmana, dvije ostave i terase i koji se nalazi u stambenoj zgradi bez lifta morali bi ste izdvojiti 270.000 KM. Prednost stana je što se nalazi neposredno pred ulaz u Stari grad.

Drugi najskuplji stan u Mostaru je stan na Musali uz Vilu Neretvu koji je veličine 146.50 četvornih metara. Na pola je adaptiran jer drugi dio stana, kojem pripadaju tri parking mjesta, nije dovršen. No, ipak se za njega treba izdvojiti 250.000 KM.

U kategoriju najskupljih spada i stan u Liska ulici, u, kako se navodi, starim zgradama sa 126,2 četvornih metara i pet soba. Stan je trostrano orijentiran i prodaje se po cijeni od 247.000 KM.

Što se tiče privatnih kuća, cijena je znatno viša. Tako je za sada najskuplja kuća u Mostaru ruševni objekt u ulici Alekse Šantića od 900 četvornih metara, koji se sastoji od prizemlja kata i potkrovlja. Za ovaj objekt morali biste izdvojiti skoro milijun maraka. Cijena je 978.000 KM.

Po skupoći ju slijedi ona u naselju Vojno s parcelom ukupne površine 3000 četvornih metara. Ako platite 899.000 KM dobivate parcele površine 1.800m2, kuće 240m2, pristupnog puta 800m2 i zelenog pojasa uz Neretvu površine cca 300m2.

Na trećem mjestu najskupljih kuća u Mostaru nalazi se, kako navodi prodavač, najatraktivniji plac u Mostaru. Za stari objekt površine 80 četvornih metara i okućnice sa 600 četvornih metara i lokacijom u središtu grada uz zgradu Vlade HNŽ-a morali bi ste izdvojiti 650.000 KM.

Kada je riječ o poslovnim prostorima u Mostaru, za sada se na prvom mjestu najskupljih nalazi prostor u Ulici Kneza Višeslava na broju 14. Riječ je o poslovnom prostoru Mikrokreditna fondacija Prizma iz Sarajeva koja je u stečaju i prodaje navedeni objekt. Objekt se sastoj iz uredskog dijela s kuhinjom i sanitarijama u prizemlju (307,45 m2) i uredskog i arhivskog dijela u podrumu (314,36 m2). Prodaje se sa ili bez opreme, a cijena mu je čak 1.190.454 KM.

Drugi najskuplji poslovni prostor se nalazi na Bišću polju i riječ je o administrativno – skladišnom objektu s pripadajućim zemljištem ukupne površine 6.600 četvornih metara. Vrlo blizu objekta nalazi se i pruga za vlakove, a postoji i poseban ulaz za kamione i druga teretna vozila. Cijena ovog objekta je 900.000 KM.

Treći najskuplji poslovni prostor se nalazi u Zagrebačkoj ulici. Riječ je o bivšem salonu namještaja Lesnina ukupne površine 1.036 četvornih metara koji se prodaje za 720.000 KM.

Istraživanje iz travnja prošle godine smjestilo je pak Mostar na mjesto najjeftinijih gradova na Balkanu po pitanju cijena nekretnina dok se u veljači te godine bilježio pad prodaje stanova.

Kad se govori o novogradnji, u trenutno najaktualnoj zgradi 'Mljekara', kako su potvrdili trgovci nekretninama, ''dosta stanova su kupili liječnici, profesori s fakulteta i djelatnici iz državnih institucija''.

Za kupovinu stana od 40 metara kvadratnih u novogradnji u Mostaru potrebno je oko 100 tisuća maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close