skupo

Skuplji od svinjetine: Cijena limuna dosegla maksimum u BiH

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2016. u 08:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena limuna u BiH dosegla je svoj maksimum i košta i do šest KM, što je izrevoltiralo građane koji kažu da je akcijska cijena svinjetine bez kostiju jeftinija. Kilogram limuna pri uvozu u BiH malo je viša od jedne marke, svjedoče podaci iz Uprave za neizravno oporezivanje, tako da nema osnove da to voće bude tako skupo.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, potvrdio je za "Nezavisne novine" da je tijekom prvih šest mjeseci 2016. godine u BiH ukupno uvezeno 4.751.817,79 kilograma limuna, ukupne vrijednosti 6.075.027,02 KM. Prethodne godine u istom periodu uvezeno je pola milijuna više, a plaćeno 560.000 KM manje.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača kažu da su upućeni u činjenicu da su cijene limuna dosta visoke jer je u glavnim zemljama izvoznicama rod ove voćke podbacio.

"To izravno utiče kako na kvalitetu i dostupnost, tako i na cijenu, jer potražnja ostaje ista", naglašava Dragovan Petrović, glavni tajnik Udruženja za zaštitu potrošača Banja Luke. Petrović dodaje da naši potrošači, zbog skromnog proračuna, ovakve namirnice sve češće kupuju na komad, a ne na kilograme.

Kopirati
Drag cursor here to close