Analiza

Skrivaju se podaci o gubitku bh poljoprivrede

Gospodarstvo / Flash | 04. 04. 2017. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska banka posjeduje preliminarne rezultate negativnih utjecaja primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, ali podatke o gubicima koji prijete domaćoj poljoprivredi ne želi još objelodaniti, objavio je Glas Srpske.

Naime, šefica ureda Svjetske banke za BiH Tatiana Proskuryakova rekla je Glasu Srpske da je ova financijska institucija razmotrila preliminarne rezultate analize utjecaja primjene adaptiranog SSP-a između BiH i EU još 9. ožujka s predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskim ministarstvima poljoprivrede.

''Još radimo na analizi. Od predstavnika vlasti smo krajem prošle godine dobili sve podatke koje smo tražili. Također smo s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskim ministarstvima poljoprivrede usuglasili metodologiju analize. Trenutno vam ne mogu govoriti o rezultatima dok razgovori s predstavnicima vlasti ne budu okončani'', kazala je Proskurjakova.

Procjena štete od utjecaja na domaću poljoprivredu, koja je bila uvjet da Republika Srpska pristane na adaptirani SSP, počela je u kolovozu prošle godine, a već tada je najavljeno da bi analiza trebala biti završena u siječnju ove godine, da bi rok zatim bio pomjeren za ožujak.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su kako su upoznati s rezultatima analize, ali će javnost o tome obavijestiti predstavnici Svjetske banke.

Premijerka RS Željka Cvijanovićeva naglasila je da će Vlada Srpske razgovarati s predstavnicima Svjetske banke kako bi dogovorili na koji način će biti pružena podrška za nadoknadu štete nastale primjenom adaptiranog SSP-a.

''Nekoliko je koraka, ali prvi je evidentiranje štete. Zatim Svjetska banka treba izaći s ocjenama i analizama'', rekla je Cvijanović i dodala da će analizu Vladi predstaviti ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednici u Srpskoj upozoravaju da domaći agrar gubi sve više, a da se šteta ne sanira jer svi čekaju procjene.

''Svi rokovi su prošli. Nismo sudjelovali u procjeni SSP-a, iako nam je obećano. Europa ima koristi od primjene adaptiranog SSP-a, a mi samo štetu, koja iz dana u dan raste'', kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac.

SSP je na snagu stupio 1. veljače, a protokolom uz ovaj sporazum predviđeno je da na tržište BiH stiže najviše govedine, svinja, mlijeka, peradi ali i voća i povrća. S druge strane, domaći proizvođači na tržište EU bez plaćanja carina mogu plasirati ograničene količine ribe, vina, šećera.

Prema statističkim podacima na tržište BiH je samo u veljači, tijekom prvog mjeseca primjene adaptiranog SSP-a, uvezeno mnogo više poljoprivrednih proizvoda nego mjesec ranije, čime su se obistinile sumnje domaćih proizvođača da će primjena SSP-a potopiti domaći agrar.

Europska komisija priznala je da njezine službe nisu izmijenile propise da bi ribari iz BiH mogli koristiti povlastice omogućene adaptacijom SSP-a između BiH i EU, piše Glas Srpske dodajući kako će zbog toga izvoznici i u sljedeća dva mjeseca morati plaćati carinu pri plasmanu ribe na tržište EU.

Kopirati
Drag cursor here to close