Omladinske banke u BiH

Skoro 10.000 volontera i volonterki realiziralo 579 projekata i podržalo 60 novih biznisa u 2023-oj

Gospodarstvo / Flash | 06. 12. 2023. u 14:10 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekla dva dana, Fondacija Mozaik je u Hotelu Hollywood na Ilidži ugostila preko 100 mladih volonterki i volontera te predstavnika i predstavnica 50 partnerskih općina, općina i gradova povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i volonterki.

Omladinske banke su zajednički pothvat mladih volontera i volonterki i lokalne zajednice, koji uz financijsku podršku uključenih općina, općina i gradova i Fondacije Mozaik godišnje relizuju preko 500 projekata u zajednicama i podrže pokretanje preko 50 malih biznisa mladih u BiH.

Ove godine, u program se uključilo 9.794 volonterki i volontera koji su realizirali 579 projekata u vrijednosti od 1.555.968 KM i pomogli u pokretanju 60 biznisa mladih koji su omogućili 70 novih radnih mjesta.

  / Foto:PR:Najbolje volonterke i volonteri Omladinske banke u 2023.

Protekla dva dana su održani treninzi, radionice i plenarne sesije koji su osnažili mlade za volontiranje u Odborima Omladinskih banaka i rad u zajednicama u predstojećoj godini. Poseban naglasak stavljen je na to kako projekti mladih mogu doprinijeti realizaciji Ciljeva održivog razvoja na lokalnom nivou te kako da doprinesu većoj društvenoj uključenosti marginaliziranih skupina.

Dvadesettrogodišnja Jelica Stanišić, nova članica Odbora Omladinske banke Rudo odlučila se pridružiti Omladinskoj banci jer je vidjela sjajnu priliku za svoj lični rast i razvoj, te dodala: "Nadam se da ćemo kroz Omladinsku banku rješavati neka od ključnih pitanja za našu općinu, kao što je participacija mladih i pružanje više korisnog sadržaja i prilika mladima.

Željela bih da naši programi uključe marginalizirane grupe, jer imamo i više od nekoliko osoba kojima je potrebno pružiti podršku i osnažiti ih da iziđu iz vidokruga školskog obrazovanja".

  / Foto:PR/Najbolji volonteri

Svečano proglašenje najboljih volonterki i volontera Omladinske banke u 2023. godini počelo je inspirativnim predavanjem Tomislava Cvitanušića, triatlonca, planinara i aktiviste koji se ove godine popeo na Mont Everest. Nakon toga proglašeno je top 10 volontera i volonterki koji su u prošloj godini uložili posebno vrijeme i trud u pregledavanje i u mentoriranje projekata i biznisa mladih.

Najbolje mlade volonterke i volonteri Omladinskih banaka u BiH u 2023. godini su: Igor Bajić (Stanari), Benjamin Ferizović (Bosanski Petrovac), Đorđe Dujković (Doboj), Milica Pavlović (Doboj), Ermin Mandžuka (Zenica), Dajana Bašić (Prnjavor), Milana Mitošević (Modriča), Sumeja Essidiri (Tešanj), Semir Muhić (Živinice) i Aleksandra Đuranović (Kneževo). Više informacija o ovim sjajnim mladim ljudima će uskoro biti dostupno u lonac.pro zajednici.

Igor Bajić, najbolji volonter u ovoj godini je istakao da najviše cijeni što je imao iskustvo rada sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama na njihovim poslovnim idejama i što im je mogao pomoći da pokrenu svoj posao, da ostanu u ovoj zemlji i da uče tijekom cijelog procesa. "Važno mi je vraćanje zajednici i zato sam tu gdje jesam" rekao je mladi Igor Bajić.

Posebnu podršku u vidu vrijednih darova, ali i doniranog vremena sa svojim uposlenicima, najboljim volonterkama i volonterima pružile su i kompanije koje podržavaju mlade kroz zajednicu lonac.pro. Tim povodom Fondacija Mozaik se posebno zahvalila kompanijama: dm drogerie markt, Hifa Petrol, Klika, HTEC, R&S, Agencija Boram, Lilium, Wolf Media, Stanić Grupa, te Fondaciji Hastor, CEI NAHLA i Filantropskom forumu.

Kopirati
Drag cursor here to close