Hrvatska

Šišljagić traži da se hitno istraži uzrok aflatoksina u mlijeku

Gospodarstvo / Flash | 21. 02. 2013. u 14:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poslao je danas otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i ravnateljici Hrvatske agencije za hranu Zorici Jurković sa zamolbom da se hitno istraže uzroci pojave aflatoksina u mlijeku.

"U proizvodnji mlijeka Osječko-baranjska županija od 2003. bilježi stalan rast s obzirom na udjel u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj", ističe Šišljagić i dodaje kako je ta županija 2003. proizvodila 10,5 posto mlijeka u Hrvatskoj, a 2012. godine 24,3 posto.

U pismu stoji kako s posebnom pozornošću - budući da je najveća proizvodnja mlijeka na području Osječko-baranjske županije - prate događaje vezane uz pojavu aflatoksina u mlijeku, a posebno medijske napise po kojima je mlijeko zaraženo aflatoksinom proizvedeno na farmama u istočnoj Hrvatskoj.

Župan Šišljagić zamolio je ministra poljoprivrede i Hrvatsku agenciju za hranu da "radi potpunoga, istinitoga i pravodobnog informiranja javnosti žurno istraže uzroke pojave aflatoksina u mlijeku domaće proizvodnje" te da "nalože hitne mjere" koje treba poduzeti i praćenje njihove provedbe.

Šišljagić u pismu ministru Jakovini i ravnateljici Jurković traži da se javnost izvijesti o tome kako se nadzire mlijeko koje se uvozi u Hrvatsku. Po njegovoj ocjeni, vidljivo je da se mlijeko i drugi poljoprivredni proizvodi uvoze bez odgovarajućeg nadzora mjerodavnih službi.

Kopirati
Drag cursor here to close