Nezadovoljstvo

Sindikati u HNŽ-u prijete izlaskom na ulice

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2016. u 12:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukupan dug prema proračunskim korisnicima u HNŽ-u po izvršnim sudskim presudama iznosi 40 milijuna maraka'', izjavio je u utorak u Mostaru predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNŽ Omer Spaho.

On je na današnjoj konferenciji za novinare, koju je organizirao hercegovačko-neretvanski Županijski odbor Saveza samostalnih sindikata, ponovio kako su sindikati složni u svojih zahtjevima, te da se 'ne boje nikoga'.

Osim o kolektivnim tužbama proračunskih korisnika, na današnjoj konferenciji bilo je riječi o Nacrtu zakona o radu HNŽ-a, te je upućen zahtjev za žurnom uspostavom ravnopravnog socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima.

Punu podršku korisnicima proračuna u realizaciji njihovih pravomoćnih sudskih presuda, dao je predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata Husein Špago koji smatra kako je 'sramota da im se ne isplati ono što su zaradili'.

''Ako se to ne dogodi, svi sindikati, koji broje oko 16 000 članova u ovoj županiji, spremni su izaći na ulicu i dati podršku svojim kolegama'', naglašava Špago.

S druge strane, Sindikat je zatražio da se žurno formira ekonomsko-socijalno vijeće koje po njihovom mišljenju u HNŽ nikada nije ni zaživjelo te uopće ne funkcionira, a dok ono ne zaživi formiran je pregovarački tim koji bi trebao pregovarati s vladom i poslodavcima.

''U ovoj županiji većina radnika živi u strahu, ne smije da formira sindikat, da traži svoju plaću, prijevoz topli obrok.. To su robovlasnički odnosi i mi na to stalno ukazujemo, zbog čega i tražimo socijalni dijalog s predstavnicima Vlade'', kazao je Špago.

''Mi smo spremni rješavati otvorena pitanja dijalogom, a ne putem ulice, ali ako nas Vlada HNŽ i dalje bude ignorirala onda ćemo morati tražiti rješavanje naših problema na ulici, što ne ide u prilog nikome'', dodaje predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata.

Kada je u pitanju Nacrt zakona o radu HNŽ-a, Sindikat je, ističe Špago, jako zainteresiran da se uključi u javno raspravu o tom zakonu, te izrazio žaljenje što Sindikat nije na vrijeme bio uključen u prve razgovore o tom nacrtu, jer mu na vrijeme nije dostavljen čak ni tekst nacrta tog zakona.
Inače, javna rasprava o Nacrtu trajat će do petka i sve ono što Sindikat uoči da se kosi s federalnim zakonom navest će kao primjedbe.

Predsjednik Sindikata policije HNŽ Kemal Đono na konferenciji za novinare osvrnuo se na nedavni prosvjed policije, te u vezi s tim kazao kako će njegov sindikat uskoro donijeti odluku o daljnjim koracima.

''Pokrenuli smo proceduru za štrajk, no još uvijek se naš poslodavac nije oglasio da dogovorimo poslove koje se ne mogu prekidati tijekom štrajka'', kazao je on, dodavši kako će prije toga Sindikat održati štrajk upozorenja i prosvjed.

Kopirati
Drag cursor here to close