Pravna blokada FBiH

Sindikati demantiraju Novalića: Zadnje povećanje minimalne plaće nije dovelo do raspada sustava

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2016. u 22:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH oglasio se s nekoliko činjenica povodom izjave premijera FBiH Fadila Novalića da je svako eventualno povećanje minimalne plaće u iznosu većem od tri posto, što je slovom i brojem 10,82 KM, "društveno opasno".

Navode da je Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH, koji je potpisan 2005. i još uvijek je na snazi, predviđao usklađivanje iznosa najniže neto satnice s rastom troškova života, te da je u 10 godina primjene tog OKU, samo jednom Vlada FBiH pozitivno odgovorila na inicijativu koju je uputio SSSBiH i 2009. je došlo do povećanja iznosa minimalne plaće sa 345 KM na 360,80 KM.

Iz SSSBiH ističu da nijedan ekonomski pokazatelj ne govori da je to povećanje dovelo do raspada ekonomskog sustava u FBiH.

Podsjećaju da je Novalić u srpnju 2015., netom prije usvajanja Zakona o radu FBiH kojem se sindikat oštro protivio, izjavio da će iznos najniže plaće u FBiH povećati na 450 do 500 KM, a sada mu "očigledno smeta i 410 KM koliko su poslodavci i sindikat, kao jedini zakononom predviđeni partneri za kolektivno pregovaranje o OKU, nakon mučnih pregovora dogovorili".

Također, SSSBiH naglašava da Prijedlog općeg kolektivnog ugovora, koji je Vlada FBiH po njihovom mišljenju potpuno nerazumno i neshvatljivo uputila na ocjenu ustavnosti, nije neustavan niti je suprotan Zakonu o radu FBiH.

''Ukidanjem Rješenja o reprezentativnosti Udruženja poslodavaca FBiH ste značajno narušili socijalni dijalog u FBiH, direktno se miješajući u njegovo vođenje, a što je suprotno konvencijama Međunarodne organizacije rada. Svojim posljednjim postupcima polako, ali sigurno dovodite Federaciju BiH u potpunu pravnu blokadu, a građane, samim tim i radnike, uvodite u pravnu nesigurnost'', priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close