Najavljen štrajk

Sindikat željezničkih radnika stupa u štrajk

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2014. u 12:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH najavio je da će 14. srpnja od 07 sati stupiti u štrajk u svim poslovnim područjima Željeznica FBiH, ukoliko radnicima ne budu isplaćene plaće, topli obrok i materijalni troškovi.

"Sindikat traži da radnicima u zakonom predviđenom roku budu isplaćene plaće za svibanj i lipanj ove godine, kao i topli obrok i materijalni troškovi za travanj, svibanj i lipanj ove godine", kazao je Agenciji Fena predsjednik Štrajkačkog odbora Ernes Husarić.

Među sindikalnim zahtjevima su i hitno rješavanje pitanja zdravstvenog osiguranja i striktno poštivanje Pravilnika o zaštitnoj i službenoj odjeći, te rješenje statusa radnika 'Olimpik tursa' d.o.o. Sarajevo.

Iz sindikata navode da se štrajk organizira zbog kršenja odredbi Zakona o radu FBiH, Općeg kolektivnog ugovora za teritorij FBiH, Kolektivnog ugovora željezničara FBiH, Pravilnika o radu JP ŽFBiH i Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH.

Ovaj štrajk zakazan za 14. srpanj podržavaju još neki sindikati u Željeznicama FBiH među kojima i Samostalni sindikat izvršnog osoblja infrastrukture ŽFBiH koji je ranije sa sličnim zahtjevima također najavio generalni štrajk. Štrajk je najavljen prema V.D. generalnom direktoru Željeznica FBiH Nijazu Puziću, Predsjedniku Nadzornog odbora ŽFBiH Jadranku Stojkiću, Ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću i premijeru Nerminu Nikšiću, navedeno je iz Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture ŽFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close