Tužbe

Sindikat tuži Vladu

Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2016. u 09:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i zaposlenih u Sarajevu podnio je Općinskom sudu tužbu protiv Vlade Federacije BiH (FBiH), federalnog sindikata, sudske vlasti i javnih ustanova u Federaciji zbog nezakonitosti Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Sindikalci traže da bude utvrđeno da je nezakonit prijedlog Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, te da ne proizvodi pravno djelovanje.

Uz tužbu je podnesen i prijedlog za donošenje privremene mjere osiguranja i sudske mjere osiguranja, prema kojima bi se donijelo rješenje za određivanje privremene mjere osiguranja da se zabranjuje stupanje na snagu Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, priopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i zaposlenih, piše Srna.

Ova privremena mjera osiguranja ostaje na snazi do donošenja rješenja o sudskoj mjeri osiguranja, izvršna je sa danom donošenja i protiv nje nije dozvoljena posebna žalba, navodi se u tužbi.

U slučaju da Sud ne dozvoli privremenu mjeru osiguranja bez prethodnog obavještavanja, Samostalni sindikat predlaže sudsku mjeru osiguranja, kojom se zabranjuje stupanje na snagu Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora.

"Tražimo da ova sudska mjera osiguranja ostane na snazi do pravosnažnog okončanja ovog postupka", navodi se u tužbi.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i zaposlenih u Sarajevu čine sindikalne organizacije Općinskog suda u Sarajevu, Kantonalnog suda, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, te kantonalnog Zavoda za izgradnju i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close