hitno

Sindikat traži mjere zaštite radnika od vrućina

Gospodarstvo / Flash | 12. 07. 2016. u 14:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata BiH zahtijeva od federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku da izvrše hitnu procjenu ugroženosti stanovništva visokim temperaturama i da, u skladu s nadležnostima, izda upute poslodavcima radi poduzimanja dodatnih mjera zaštite radnika od visokih temperatura, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

U zahtjevu upućenom Ministarstvu i Udruženju poslodavaca FBiH Sindikat podsjeća da je Svjetska meteorološka organizacija definirala da se o toplotnom udaru radi kad je maksimalna dnevna temperatura pet i više dana uzastopno za 5°C viša od prosječne maksimalne temperature za taj period u posljednjih 30 godina.

''Obzirom na činjenicu da je posljednjih dana temperatura zraka već previsoka u nekim dijelovima FBiH, a da prognoze govore da će i ostatak srpnja biti sličan, smatramo da su se stekli uvjeti za donošenje predloženih mjera zaštite zdravlja stanovništva, posebno radnika. Stoga, Savez samostalnih sindikata BiH zahtijeva da, po hitnom postupku, pristupite realizaciji ovog zahtjeva i o tome upoznate širu javnost'', navodi se u zahtjevu.

Kopirati
Drag cursor here to close