Neozbiljnost

SDPBiH: Povlačenje kompanije Shell iz BiH još jedan poraz vlade Federacije BiH

Gospodarstvo / Flash | 02. 10. 2015. u 11:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem priuštila je još jedno razočaranje građanima naše zemlje. Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija - Royal Dutch Shell, sa kojom je Vlada premijera Nermina Nikšića 2011. godine potpisala Memorandum o razumijevanju, donijela je odluku da ne želi produžiti dalju suradnju, odnosno da se povlači iz BiH.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da ova vijest predstavlja izrazito negativnu poruku za BiH i njeno gospodarstvo, naročito imajući u vidu ogroman napor koji je uložen u suradnju sa ovom kompanijom.

U prethodnom sazivu Vlade i Parlamenta, pored brojnih drugih aktivnosti, usvojen je i izuzetno važan Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, čime je konačno zakonski uređena ova gospodarska oblast i stvorena mogućnost da Federacija BiH i njeni građani profitiraju od nespornih naftnih potencijala koje posjeduju.

Poznato je da je ovaj projekt od početka uspješno vodio ministar energetike, rudarstva i industrije iz prošlog saziva Vlade FBiH Erdal Trhulj, kao ministar iz SDA. Međutim, očigledno je da ovoj stranci i njenom koalicionom partneru HDZ-u, smetaju uspješni ministri iz prošlog saziva Vlade, pa čak i po cijenu da, namjerno ili ne, obore svaki njihov projekt, a koji bi značio otvaranje novih radnih mjesta i razvoj domaćeg gospodarstva", stoji u prioćenju SDPBiH.

Najave o tome da će Vlada FBiH samostalno nastaviti implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u FBiH zvuče još neozbiljnije, jer ova Vlada nije u stanju riješiti ni elementarne socijalne probleme građana FBiH. Možda premijer Novalić planira da fantomska firma Intera obavi posao koji je namjeravao uraditi Shell? Nažalost, neozbiljnost Vlade i koalicije SDA-HDZ već dolazi na naplatu, a račun će, naravno, platiti građani. Ovim potezom Vlada FBiH je pokazala kako je jedino sposobna otjerati investitore iz FBiH.

Odluka Shella o povlačenju iz BiH govori sasvim dovoljno o reputaciji trenutne Vlade FBiH, njenom radu i načinu privlačenja investicija. Očito je da je svakom ozbiljnijem investitoru potrebno vrlo malo vremena da prepozna neozbiljnost vlade SDA i HDZ te je tako i Shell odlučio da nema namjeru dalje ulagati u razvoj naftnog biznisa u našoj zemlji, tvrdi SDP.

Podsjećamo, Vlada Federacije priopćila je pak kako Shell ije odustao zbog nje od istraživanja u BiH, 

Kopirati
Drag cursor here to close